Ravimite hulgimüüjad: konkurentsiameti riskihinnang on abstraktne (2)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Ravimid
Ravimid Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ravimihulgimüüjate liidu (ERHL) hinnangul on konkurentsiameti poolt täna avaldatud riskianalüüs ravimituru kohta üles ehitatud teoreetilistele käsitlustele, millega sisuliselt rünnatakse süsteemi, mille riik ise oma seadustega on üles ehitanud.

ERHLi tegevjuhi Teet Torgo sõnul lepitakse ravimihinnad eeskätt kokku ravimitootjate ja haigekassa vahel. «Kahetsusväärselt on konkurentsiameti analüüs jätnud täiesti käsitlemata riiklikud ravimihinna kokkulepped. Kinnitas ju haigekassa käesoleva aasta maikuus pressile, et ravimitootja ja riigi vahelised kokkulepitud allahindlused ravimitele ongi konfidentsiaalsed. Vastasel juhul jääks Eesti patsient ravimitest üldse ilma. Ravimihulgimüüjad ravimite maaletoojana on mõistagi praktikas sunnitud täitma ka neid riiklikke leppeid, kuigi osapoolena laua ääres hulgimüüjad siin ei ole,» tõdes Torgo.

Ravimihulgimüüjate sõnul märgib konkurentsiamet ka ise oma dokumendis, et tegemist on üksnes ameti riskihinnanguga, mille eesmärk ei ole luua tervikpilti ravimite maaletoomise ja hinnastamise praktikast. «ERHLil oli väga hea meel lugeda ameti kinnitust, et seaduse rikkumist riskihinnanguga tuvastatud ei ole. Hea meel on kindlasti sellest, et amet hoidus seisukohast, nagu oleks analüüsis kirjeldatud näited alati põhjendamatud või seadusega vastuolus. Vastupidi – amet ise tõdeb samuti, et need võivad olla ka põhjendatud,» kommenteeris ERHLi esindaja.

Ravimite hulgimüüjad viivad enda sõnul ellu neid tegevusi, mis on seadustes ja määrustes ette nähtud. «Kui mingil hetkel leitakse, et tänane süsteem ei toimi või on seal muid puudusi, siis hulgimüüjad on avatud koostööks, et leida parimaid lahendusi,» selgitas Torgo.

ERHLi hinnangul vajaksid konkurentsiameti ettepanekud kehtiva hinnastamisregulatsiooni täielikuks asendamiseks millegi uuega sisulist selgitamist ja seejärel põhjalikku arutelu. Ühe variandina saab kaaluda ka täielikku turu avamist hinna reguleerimise mõttes. Vaba hinnakujundus tagab tugevama konkurentsi ja turumajanduse toimimise.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles