Tõnis Palts: Isamaa olgu isamaaline (34)

Tõnis Palts
Copy
Tõnis Palts FOTO: Andres Haabu
Tõnis Palts FOTO: Andres Haabu Foto: Andres Haabu

Joakim Heleniuse nägemuses Isamaa erakonna tulevikust liberaal-konservatiivse erakonnana puudub niihästi konservatiivsus kui ka isamaalisus, kirjutab poliitik ja ettevõtja Tõnis Palts (Isamaa).

Joakim Heleniuse seisukohad Isamaa tulevikust (PM, 31.08) on äravahetamiseni sarnased Reformierakonna programmiga. Kuid siin polegi miskit imestada. Vaadates kas või mõne aja taguseid fotosid Reformierakonna valimispeolt, kus Joakim tundis ennast koduselt nagu kala vees, on see mõistetav. Nüüd on ta küll väikse hilinemisega Reformierakonna peolt Isamaasse kohale ujunud, ning ennäe – tahab kaasa tuua liberaalset konservatiivsust!

Juba mõiste «liberaalne konservatiivsus» on oma olemuselt absurdne. Mina tõesti selliseks hakata ei taha – ei saa olla ühtaegu konservatiiv ja samas täiesti vastandlik või teisest liigist loom nimega liberaal. Kuid Heleniuse seisukohtades puudub täielikult ka isamaalisus. Me ei näe tema poolt välja toodus rõhutatud perepoliitikat, me ei näe seal viiteid meie kultuuriruumi olulisuse või kaitsmise vajadusele ega ka viiteid lääneeuroopaliku kristliku kultuuriruumi pärandi sammastele. Ega leia ka kaitsepoliitika tähtsuse rõhutamist. Majandus on kindlasti kõige alus, aga see üksi ei taga eesti rahva ja kultuuri säilimist.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles