Kinoäri hiigeltehing sündis vaid paari nädalaga (5)

Kalev Korv
, Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Margus Linnamäe ja Ivar Vendelini firma saab InBio ära osta. Pildil Ivar Vendelin.
Margus Linnamäe ja Ivar Vendelini firma saab InBio ära osta. Pildil Ivar Vendelin. Foto: Andras Kralla/Äripäev/Scanpix

Apollo kinoäri rajaja Ivar Vendelin tunnistab, et Forum Cinemase ost on mäng riski piiril, lubades samas, et kinost meelelahutust otsivad inimesed üksnes võidavad suurtehingust ja hinnarallit ei tule. /Loo lõpus valeväite ümberlükkamine!/

Kinoäri jõuline laiendamine koroonakriisi jätkudes tundub väga riskantse otsusena. Miks tuli just nüüd otsus laieneda?

Meie peamine eesmärk on tugevdada oma positsiooni Leedus. Selleks avanes võimalus, kuna Forumi USA emafirma AMC on raskustes seoses väga keerulise olukorraga Ameerika turul.

Teie küsimuses on tõetera – kinoärisse investeerida on praegu vägagi riskantne, kuna keegi ei tea, kuhupoole see seoses tehnoloogiliste lahenduste täiustumise ja koroonaviirusega liigub.

Tegelikult lähenesid ameeriklased meile kõigest paar nädalat enne tehingu sõlmimist. AMC tegi pakkumise, pidime tegema kiire otsuse ja... andsime nõusoleku. Võtsime riski, eks tulevik näitab, kas see õigustab end. Üks, mitte väike põhjus oli tõik, et meil on meeskond, kus kõik on kinofanaatikud.

Et 65 miljonit üheksa kino eest oli soodsalt saadud?

See oli mõistlik hind, ja kui keegi nüüd kardab, et osturaha tuleb kiirelt tagasi teenida ja kinopiletite hinnad kargavad lakke, siis saan lubada, et midagi sellist ei juhtu.

Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp on arutlenud, et ostu eesmärk võis olla koondada kogu filmiäri toiduahel ühe ettevõtte kätte, ning peagi on loomisel ka oma online-platvorm. Siis ikkagi püüe monopoli poole?

Olen avalikkuse reaktsioonist veidi üllatunud. Kurb on eelkõige, et meedias suunatakse fookus valesse kohta: kinokett osteti kalli hinna eest, kuri monopol jne.

Samas pole lahti kirjutatud, mis keelt räägivad arvud, eriti Leedus ja Lätis. Forumi suurim turg ongi Leedu. Apollol on täna ainult üks kino Panevėžyses, mis on Leedu suuruselt alles viies linn. Nüüd saavutame korraliku kohaloleku ka Leedus. Varem Eesti riik justkui julgustas investeerima naabermaadesse, veidi oli see isegi nagu rahvusliku uhkuse teema, kui eestlased vedasid mingeid valdkondi. Aga nüüd... Kas parem oleks, kui paneksime kinod kinni, nagu Cinamon Tartus tegi?

Meie olime valmis võtma riski ja panustama oma raha, kodumaist kapitali. Ja jutt kogu «toiduahela» koondumisest ühe ettevõtte kätte on puhas jamps. Olukorras, kus Eestis toodetavate filmide arv on väike ja riik [filmide tegemiseks] raha piisavalt ei anna, oleme aidanud filme finantseerida, ja selle tasuks on süüdistused.

Kui keegi nüüd kardab, et osturaha tuleb kiirelt tagasi teenida ja kinopiletite hinnad kargavad lakke, siis saan lubada, et midagi sellist ei juhtu.

Kris Taska oli esimene tootja, kes suutis teha Eestis filmilevis TOP1 filmi suuresti oma vahenditega. Tema oskused ja Apollo kinode levik andiski tõuke, et erakapitalil põhinevaid filme hakkas tulema rohkem. Kelle jaoks see halb on? Meie suurim projekt on hetkel «Apteeker Melchior», kuhu meid kutsuti appi: kaheksa miljoni euro suurusest eelarvest leidis riik ainult ühe miljoni. Läksime appi, et äge projekt ei sureks.

Kas konkurentsiamet lubab koondumist?

Ma usun, et lubab, kuna ametis on piisavalt tervet mõistust ja nad ei lase ennast kallutada konkurentide pahatahtlikul käral.

Miskipärast tabasid meid kohe pärast uudise avalikuks tulekut massiivsed meediarünnakud. Mitte eriti üllatavalt oli peamiseks kõne­isikuks konkureeriva kinoketi Cinamon vedaja Tatjana Tolstaja, kelle abikaasa on muide Moskva endine kõrge linnaametnik. /Lisatud 15.09.2020: Tatjana Tolstaja kinnitas meedias, et ta abikaasa pole töötanud ei Moskva linnaametnikuna, ega ka üheski teises Venemaa valitsusasutuses./ Miskipärast ajakirjandust ei huvita, kust pärinevad Moskva endise kõrge funktsionääri pere finantsid, mis Eestisse on investeeritud. Selle asemel tümitab ajakirjandus eestlastele kuuluvat investeeringut ja loomulikult manipuleeritakse inimestega Margus Linnamäe nimega.

Minu arust ei näita see professionaalsust. Apollo kinoketi looja ja selle arendaja olen mina, mitte Linnamäe. Niipalju võiksid Postimees Grupiga konkureerivate Äripäeva ja Delfi Ärilehe ajakirjanikud endale selgeks teha.

Tundub, et ükskõik, mida Postimees Grupi omanik teeb, konkureeriv ajakirjandusgrupp näeb võimalust seda kasutada temaga seotud ettevõtete halvustamiseks. See on väiklane ja sisutühi. Kas kellegi suur turuosa on halvem kui suletud kinod?

Ja ikkagi – mis tagab selle, et pärast tehingu jõustumist kinohinnad lakke ei hüppa?

Täna on Apollo kinod Eesti parimal tasemel. Kinofanaatikuna ei kujuta ette, kuidas saaks teha kompromisse heli, pildi, istmete ja teeninduse kvaliteedis.

Apollo kinodes saab alla kümme euro maksva kinopassi lunastamisel vaadata ühes kuus kõiki kinos jooksvaid filme. Sellest soodsamaks enam minna ei saa. Peab pakkuma head ja terviklikku elamust ning eks see on konkurentidele pinnuks silmas.

Samas paneb imestama nende silmakirjalikkus: näiteks seesama Tatjana Tolstaja, kes täna hoiatab kinomonopoli eest, pakkus ise oma kinosid mulle alles eelmisel reedel müügiks. Palusin tal saata kirjalikult majandusandmed, nüüd aga loen meediast, kuidas ta on asunud Apollot mustama ja väidab end olevat sõltumatu kinomaailma hääletoru, kuigi on just sulgenud Tasku keskuse kino Tartus. Muide proua Tolstaja levitab väärinfot, et nii suurt turuosa nagu Eestis Apollol pole kusagil mujal. Tegelikult on nii Soomes, Rootsis kui Taanis ühe operaatori käes umbes 80 protsenti turust.

Apollo kinoketis on suur­osalus ASi Postimees Grupp omanikul Margus Linnamäel.

Valeväite ümberlükkamine

3. septembril 2020 ilmunud ­artiklis «Kinoäri hiigeltehing sündis vaid paari nädalaga» on avaldatud Tatiana Tolstaya kohta ebaõige väide, mille järgi Tolstaya «pakkus ise oma ­kinosid mulle alles eelmisel reedel müügiks» (Apollo kinoäri rajajale Ivar Vendelinile – toim). See väide on vale. Samas artiklis on avaldatud Vitaly Yakovlevi kohta ebaõige väide, mille järgi Vitaly Yakovlev «on muide Moskva endine kõrge linnaametnik». See väide on vale. PM

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles