Slovaki ajakirjaniku mõrvas süüdistatu mõisteti õigeks

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Mäelstusküünlad Bratislavas Jan Kuciaki ja Martina Kusnirova mõrva järel. 
Mäelstusküünlad Bratislavas Jan Kuciaki ja Martina Kusnirova mõrva järel. Foto: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Slovakkia kohus mõistis eile õigeks kõrgete sidemetega ärimehe Marian Kocneri, keda süüdistati uuriva ajakirjaniku Jan Kuciaki ja tema kihlatu Martina Kusnirova tapmise tellimises.

Kuciaki ja Kusnirova mõrv 2018. aasta 27. veebruaril šokeeris kogu Slovakkiat ja paljastas kõrgetasemelise poliitilise korruptsiooni võrgustiku, mille tulemusel langes lõpuks valitsus. Kocnerit ja veel kaht mõrvaga seostatud isikut ähvardas topeltmõrva eest kuni 25-aastane vangistus.

Apellatsioon ülemkohtule?

«Kuritegu sooritati, kuid pole tõestatud, et Marian Kocner ja Alena Zsuzsova tellisid mõrva,» teatas kohtunik Ruzena Sabova eile. «Sestap mõistab kohus süüalused õigeks.» Ainus karistus, mille Kocner sai, oli 5000-eurone trahv selle eest, et läbiotsimise käigus leiti tema majast 60 padrunit.

Topeltmõrva ohvrid, mõlemad 27-aastased, lasti maha nende kodus pärast seda, kui Kuciak oli kirjutanud mitu lugu Kocneri altkäemaksudest ja hämaratest tehingutest kõrgete valitsusametnikega.

Prokuratuuri süüdistuse järgi tellis Kocner ajakirjaniku mõrva kättemaksuks artiklite eest, mis paljastasid tema kinnisvarakuritegusid. Prokuratuur palus Kocneri ja tema kaasosalisteks peetud Zsuzsova ja Tomas Szabo süüdimõistmise korral neile 25-aastast vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles