Villu Päärt: Meil ei ole enam mitte millestki rääkida (5)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Villu Päärt
Villu Päärt Foto: Margus Ansu

Andke andeks, kui mälu ajab segi 1980ndate lõpu Vikerraadio ülimenukad ööraadioprojektid ja paar aastat hiljem ekraanile jõudnud ÖÖ-TV, aga meenub eksperiment. «Palun lülitage kodus üks elektriseade sisse,» kõlas kesksuve pimedaimal tunnil palve. «Laualamp, pliit, föön...»

Siis olid 60- ja 100-vatised pirnid.

Massimeedia oli tõesti massi meedia. Kui Edgar Savisaar kutsus Rahvarinnet tegema, läks rahvas kaasa. Ivar Vigla saates edastatud teade sajamargaste kehtetuks kuulutamisest 1991. aasta veebruaris süütas sellise rahavahetuspaanika, millesarnast pole Eestis enne ega pärast nähtud.

Kuskil elektrivõrkude puldis andis see lampide sisselülitamise palve selge kõvera: tarbimine kasvas öösel kell kolm korraliku jõnksaka. Kümned tuhanded olid kodus midagi sisse lülitanud.

Tänapäeval ei tuleks see kõne allagi. Esiteks ei suuda ükski öine meediaprojekt masse sellisel moel hullutada. Inimesed eelistavad magada. Teiseks, sajavatiste pirnide asemel on nüüd seitsmevatised. Kuluks 14 laualampi, et saada endiseaegne ühe koduse laualambi võnge.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles