EKI keelekool: prügi sünonüümid

Kristina Koppel
, EKI arvutileksikograaf
Copy
Kristina Koppel
Kristina Koppel Foto: EKI

Seoses saabuva maailmakoristuspäevaga kirjutab EKI arvutileksikograaf Kristina Koppel sõna prügi sünonüümidest ja nende erinevatest tähendus- ja kasutusvarjunditest.

19. septembril toimub ligikaudu 180 riigis maailmakoristuspäev, mis on saanud alguse eestlaste juhtimisel siitsamast Eestist. Sel aastal pööratakse tähelepanu eelkõige hajusalt paiknevale väikesele ja nähtamatule prügile, nagu suitsukonid, pudelikorgid, pakendid ja ühekordsed nõud.

Eesti Keele Instituudi keeleportaalis Sõnaveeb on sõna prügi kõige esimene ehk kõige sagedamini esinev tähendus «millegi räpased, reostavad jäätmed, tarbetu kraam või koli». Sellesama tähenduse sünonüümid ehk samatähenduslikud sõnad on (kasutussageduselt langevas järjekorras) praht, rämps ja pahn.

Nende nelja sünonüümi kasutuskontekste saab omavahel võrrelda suure elektroonilise tekstikogu ehk korpuse abil, mida saab omakorda töödelda spetsiaalse tarkvaraprogrammi ehk korpuspäringusüsteemiga. Näiteks kui võrrelda korpuspäringusüsteemis omavahel sõnu prügi ja praht, siis selgub, et mõlemat kasutatakse näiteks omadussõnadega vedelev, hulpiv, kasutu ja kosmiline; kuid ainult prügi on suuremõõtmeline, metsaalune, ladestatav, korjatav ja sorteeritud; lendlev on seevastu aga ainult praht. Nii praht kui ka prügi vedeleb ja koguneb ning neid koristatakse, korjatakse ja põletatakse; kuid ainult prügi sorteeritakse, ladustatakse ja ladestatakse. Prahti see-eest loobitakse, riisutakse ja utiliseeritakse. Minna, uppuda, visata ja rännata saab aga ainult prügisse.

Võrreldes prügi sõnaga rämps, tuleb esile pigem rämpsu teine tähendus «miski tarbetu, kvaliteedilt kehv või väheväärtuslik», eriti selle alltähendus (halvustavalt alamaks, alaväärtuslikuks peetava inimese kohta): rämps on kapitalistlik, amoraalne, pärismaine ja alaväärtuslik. Pahna prügiga võrreldes tuleb esile pahna esimene, kõige sagedasem tähendus: «väheväärtuslikuks peetav raamat, muu kirjatöö või (kirjalik) mõtteavaldus; tarbetu paberikraam». Pahn on mõttetu ja seda aetakse suust välja.

Sünonüüme leiab Sõnaveebis praegu kahest kohast: need on antud sõna iga tähenduse küljes (kui neid vastaval tähendusel on) ning lehel paremat kätt rubriigis «Veel sarnaseid sõnu». Tähenduste külge lisavad sünonüüme leksikograafid. «Veel sarnaseid sõnu» on automaatselt genereeritud sõnapilv, kus esineb ka sõnu, mis ei ole paradigmaatilises seoses või mis kuuluvad lausa eri sõnaliikidesse. Need sõnad on pilve sattunud seetõttu, et esinevad korpuses otsitava sõnaga sarnases kontekstis. Näiteks on prügi sõnapilves sõna tahm, kuna ka see on sageli lenduv ja kogunev. Samamoodi leiab näiteks koera sõnapilvest kassi ja ema sõnapilvest isa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles