Soomest naasnud arst lülitus aktiivselt Türi kogukonna ellu

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Maarja Brause.
Maarja Brause. Foto: Dmitri Kotjuh

Soomest kodumaale tagasi tulnud arst annab hoogu oma koduvalla elule. Välismaal töötamine andis talle rikkalikult kogemusi ning tekitas ideid, mida on parem ellu viia kodumaal. Eesti meditsiinisüteem on väga hea ja arenenud ning pole nii jäik kui põhjanaabrite juures. Türi kogukond on uuendustele avatud, mida kinnitavad Maarja Brause esimesed aastad pela tagasitulekut oma sünnilinna.  

Arstide äravool välismaale on meid häirinud Euroopa Liiduga ühinemisest saadik. Ära mindi kohe ülikooli lõpetamise järel ning meil oli põhjust muretseda, kas eestlasi üldse jääbki keegi enam ravima.

Kuid nüüd on tendents muutunud: paljud arstid naasevad kodumaale. Terviseameti tervishoiuteenuste osakonna juhataja Pille Saare (pildil) hinnangul pole probleemiks nüüd mitte arstide töötamine välismaal, peamiselt Soomes, vaid arstide puudus keskusest kaugemates kohtades kodumaal.

Seetõttu väärib kümme aastat Soomes neuroloogina töötanud Maarja Brause lugu esiletõstmist: pärast neuroloogikutse omandamist Tartu Ülikoolis läks ta kohe põhjanaabrite juurde, oli seal edukas arst ning tõusis haigla osakonna juhatajaks. Soomes abiellus ta juba lapsepõlvest tuttava mehega, kes oli sinna läinud ingerlaste äramineku lainega 1990ndate alguses. Kolm aastat tagasi otsustas pere naasta oma kodulinna Türile, sest lapsed kasvavad ja vanemad tahaksid nad eesti kooli panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles