Kunst, millest ka lihtne inimene aru saab

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
2018. aasta Sotheby oksjonil müüdi Banksy «Tüdruk õhupalliga» miljoni naela eest. Kui haamer langes, ärkas teos ellu ja hävitas end. Dokumentaalfilm «Banksy. Lindprii kunsti tõus». FOTO: Filmikaader
2018. aasta Sotheby oksjonil müüdi Banksy «Tüdruk õhupalliga» miljoni naela eest. Kui haamer langes, ärkas teos ellu ja hävitas end. Dokumentaalfilm «Banksy. Lindprii kunsti tõus». FOTO: Filmikaader Foto: Filmikaader

Banksy on üks maailma kuulsamaid kunstnikke ja keegi pole teda näinud mingis mõttes perfektne olukord. Kõik teavad sind, aga keegi pole näinud. Ainult jumal võib vist veel selliste privileegidega uhkustada.

Paar korda on meediast läbi libisenud uudis, et nüüd on Banksy identiteet tuvastatud, aga lõpuks on ikka välja tulnud, et tegemist on trikiga. Samuti on spekuleeritud, et Banksy puhul on tegemist ansambli Massive Attack liikme 3D ehk Robert Del Najaga. On leitud muster, et Banksy on teinud välismaal omi asju parasjagu siis, kui seal on esinenud Massive Attack.

Informatiivne film

Kuna Del Naja oli alusepanija Bristoli grafitiskeenele, millest kasvas välja ka Banksy, annab seegi justkui väidetele mingit loogikat. Aga andku. Üldse on see teada tahtmise ja paljastamise soov ühelt poolt inimlik, ja teiselt poolt, kuna inimlik, siis ka veider. Tööd on ju olemas vaata ja saa sealt, mis saada on –, aga ikka on tarvis autorit, tema elulugu, kunstnikku ja tema müüti jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles