Topeltagent aitas maha võtta terrorirühmituse ladvikut

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Politseinikud möödunud aasta jaanuaris Derrys autopommiplahvatuse toimumispaigas. 
Politseinikud möödunud aasta jaanuaris Derrys autopommiplahvatuse toimumispaigas. Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Arbaciaks nimetatud suuroperatsiooni tulemusena klõpsatasid augusti keskpaigas käerauad kinni kümne terrorirühmitusega Uus IRA (NIRA) seotud inimese randmete ümber. Tänaseks on kinnipeetutele esitatud terrorisüüdistused, muu hulgas olnud rühmitusel plaan teha koostööd Lähis-Ida äärmuslastega.

Operatsiooni käigus korraldati haaranguid Põhja-Iirimaal, Iiri Vabariigis, Šotimaal ja Inglismaal. Põhja-Iiri politsei läks Briti julgeolekuteenistuse (MI5) abil prügikala püüdmise asemel suure saagi järele, tabades salakaamerate, pealtkuulamisseadmete ja topeltagendi abil korraldatud operatsiooni käigus mitu rühmituse arvatavat liidrit.

Jõugu juhtfiguurid

«Mõned neist inimestest kuuluvad arvatavasti organisatsiooni kõrgeimale tasandile ja selle uurimise nimel on aasta jooksul tehtud tohutu hulk tööd. Kahtlustatakse, et nad kuuluvad armeenõukogusse – kõige kõrgemale, kus asju korraldatakse,» rääkis üks uurimisega seotud allikas ajalehele Irish Times. Lehe teatel võis võimude antud hoop olla sedavõrd tugev, et Uus IRA ei pruugigi enam pead tõsta.

Süüdistus on esitatud mitmele Iiri vabariiklaste ringkonnas tuntud isikule, kes on võimudele huvi pakkunud varemgi. Teiste seas tabati Uue IRA poliitilise tiiva Saoradh esimees Mandy Duffy, Saoradhi Derry haru juht Joe Barr, end salajastel lindistustel Uue IRA staabiülemaks nimetanud Kevin Barry Murphy ja end armeenõukogu esimeheks pidav Davy Jordan, keda on varem karistatud seitsmeaastase vangistusega. Kinni peeti ka üks Šotimaal elav palestiinlasest arst, kes NIRA kohtumistel osales. Prokuratuuri teatel pääses aga haarangust üks NIRAga seotud naine, kes tõenäoliselt peidab end Iirimaal.

Kokku esitati 39 süüdistust, liikmeid süüdistatakse muu hulgas terroriaktide kavandamises ja ettevalmistamises ning plaanis hankida relvi ja plastilist lõhkeainet Semtex. «Arutati distsipliini organisatsiooni sees ja ka vähemalt ühe Lähis-Ida rühmituse eesmärkide edendamiseks terrorirünnakute korraldamist,» vahendas BBC kohtunik Peter Magilli sõnu. Kohtuniku sõnul on märke koostööst Lähis-Ida rühmitustega, näiteks räägiti ühistest plaanidest, rahastuse leidmise võimalustest ja väljaõppe korraldamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles