Ravimite juurdehindlussüsteem on ajale jalgu jäänud

Brita-Maria Alas
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kuigi ravimite müügilt teenimine on Eestis reguleeritud, näitas konkurentsiameti analüüs, et juurdehindlusega on siiski võimalik manipuleerida. Ravimitootjad leiavad, et 20 aastat muutmata süsteem vajaks muutmist, ent kui seda seni pole tehtud, oleks seda raske muuta ka nüüd, vahendas ERR uudisteportaal

Meditsiinikontserni Confido omanik Kadi Lamboti sõnul on süsteem ravimihindade reguleerimiseks loodud, ent on iseasi, kui adekvaatne või aegunud see on. 

Seetõttu reguleerivad hulgimüüjad ja tootjad juurdehindlusi ise oma kokkulepetega, näiteks osalise ostuhinna kompenseerimisega, mida Lamboti sõnul ettevõtjale ette heita ei saa. 

Ka pärast apteegireformi jõustumist on enamus apteegikettidest ja hulgimüüjatest seotud frantsiisilepingutega, mistõttu saavad hulgimüüjad ravimitootjatele tingimusi esitada ja lähtuda lihtsast loogikast: kui hulgimüüja soove ei täideta, siis apteeki müügile ei pääse. 

Ravimitootjate liidu juhi Riho Tapferi sõnul peab konkurentsiameti analüüs paika ja tootjad on mõneti püüdnud olukorrale ametnike tähelepanu tõmmata, kuid paarkümmend aastat vana süsteemi üleöö ei muuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles