Tarbijahinnad langesid viiendat kuud

Copy
Tartus, 14.11.1998 Tartlase toidukorv.
Tartus, 14.11.1998 Tartlase toidukorv. Foto: Ain Protsin

Statistikaamet teatas esmaspäeval, et tarbijahinnaindeks tõusis augustis juuliga võrreldes 0,6 protsenti, kuid võrreldes eelmise aasta sama kuuga langes 0,9 protsenti. Seejuures olid kaubad möödunud augustiga võrreldes 0,3 protsenti ja teenused kaks protsenti odavamad.

Tarbijahinnad langevad juba viiendat kuud järjest, seda eelkõige energia ja teenuste odavnemise tõttu. LHV ökonomisti Kristo Aabi sõnul pole inflatsiooni dünaamika alates kevadest oluliselt muutunud ja teisel poolaastal on oodata hinnalanguse jätkumist.

«Nafta vähene nõudlus maailmaturul hoiab kütuste hinnad madalal ning see on vähendanud inimeste kulutusi transpordile,» ütles Aab. «Näiteks diislikütuse hind on ligikaudu neljandiku võrra odavam kui mullu samal ajal.»

Langus tuli augustis

Ta tõi välja, et vähenenud on ka kulutused eluasemele ning seda mõjutavad ühest küljest odavam elekter, aga teisalt ka üürihinnad, mis on kriisi mõjul pihta saanud.

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur nentis, et toitlustuse ja majutuse 3,4-protsendises hinnaindeksi alanemises võib tajuda sektori olukorra keerukust. «Eriti kui arvestada, et osa neist on oma uksed sulgenud,» täpsustas Vitsur ja lisas, et Covid-19 vari tuli, et jääda pikemaks ajaks.

Euroalal pöördusid hinnad aga 0,2-protsendilisse langusesse – kui energiahindade langus jätkub, siis teenuste ja toidu hinnakasv aeglustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles