Saksa ekskantsler sattus Navalnõi-kriisi keskmesse

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder (keskel) ja tol hetkel Venemaa peaministri ametis olnud Vladimir Putin 2011. aastal gaasijuhtme Nord Stream avamisel Viiburis.  FOTO: Mudrats Alexandra / ITAR-TASS / Scanpix
Endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder (keskel) ja tol hetkel Venemaa peaministri ametis olnud Vladimir Putin 2011. aastal gaasijuhtme Nord Stream avamisel Viiburis. FOTO: Mudrats Alexandra / ITAR-TASS / Scanpix Foto: Mudrats Alexandra/ITAR-TASS/Scanpix

Kuigi Novitšokiga mürgitatud Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi toodi eile Berliini Charité kliinikus kunstlikust koomast välja, ei lakka tema seisundi paranedes surve Saksamaa valitsusele, et peatataks gaasijuhtme Nord Stream 2 ehitus.

Eraldi sihitakse kriitikanooltega Saksamaa endist sotsiaaldemokraadist liidukantslerit Gerhard Schröderit, keda on tema ameti tõttu gaasijuhtmega seotud Vene ettevõtetes halvustavalt nimetatud nii Kremli lobistiks, Putini saunasõbraks kui ka gaasijuhtme propagandistiks.

Pärast seda, kui Saksamaa valitsus eelmisel nädalal teatas, et Berliinis tehtud analüüsid näitasid 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse haigestunud Navalnõi mürgitamist Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga, kasvas avalikkuse surve 76-aastasele Schröderile.

Ekskantsler toetab Kremlit

Saksamaa võimupartei Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) parlamendisaadik Johann Wadephul ütles ajalehele Der Tagesspiegel, et aastatel 1998–2005 kantsleriametis olnud Schröder peab kohe kõikidest oma ametitest Venemaal loobuma.

«Kui Schröderil on endiselt poliitilist sündsustunnet ja teatud standardid, siis keelaks see tal edasise koostöö ettevõtete ja institutsioonidega, mis on sõltuvad sellisest valitsusest,» sõnas Wadephul Putini režiimile viidates.

Schröderist sai esimese gaasijuhtme Nord Stream 1 konsortsiumi aktsionäride nõukogu esimees vaid mõni kuu pärast Saksamaa kantsleri ameti mahapanekut. Nüüd on ta lisaks sajaprotsendiliselt Venemaa riiklikule energiakontsernile Gazprom kuuluva energiakontserni Nord Stream 2 nõukogu esimees ja alates 2017. aastast ka Vene naftahiiu Rosneft nõukogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles