Sotsid kutsuvad turvalise rattasõidu poolt meelt avaldama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Tallinna sotsiaaldemokraadid korraldavad reedel kell 15 linnavalitsuse ees meeleavalduse turvalise rattasõidu poolt.

Liituma on oodatud kõik, kes tahavad, et Tallinnas saaks jalgrattaga turvaliselt ja mugavalt liigelda. Sotsiaaldemokraatide hinnangul on esmaspäevases «Laseri» saates nähtud kõrge linnaametniku Talvo Rüütelmaa naeruvääristav suhtumine jalgratturite turvalisusesse kahjuks veel üks näide pealinna suhtumisest jalgrattaga liiklemisse.

Väga paljud Euroopa linnad on sel kevadel ja suvel teinud olulisi investeeringuid rattasõidu soodustamiseks. Tallinnas ei ole rattaga liiklemine mugav ega turvaline. Nagu «Laseri» saatelõik näitas, küsimus ei ole tingimata piiratud eelarves või ruumipuuduses. Kõigi liiklejate ohutuse ja mugavuse tagamine on kõige enam suhtumise taga kinni. Suhtumise muutmiseks tuleb mõistagi teha muutusi ka transpordiameti juhtimises, leiavad sotsid.

Rohkem rattureid tuleb nende hinnangul liiklusesse siis, kui selleks on olemas korralikult tähistatud ja turvalised rattateed. «Rattaliikluse soodustamiseks tuleb ellu viia Tallinna rattastrateegia. Tuleb rajada selgelt eraldatud ja ohutud rajad ratastega liiklemiseks. Mitmed Euroopa linnad toetavad otseselt rataste ostu või remonti. Tallinna koolide ja asutuste juurde tuleb rajada mugavad katusega rattaparklad. Need ei ole ülemäära kallid ega ka mitte keerulised lahendused,» ütlevad meeleavalduse korraldajad.

Tihti räägitakse, et meie ilm ei sobi. Kuid näiteks Norra pealinnas Oslos, Stockholmis ja Helsinkis sõidetakse kordi rohkem rattaga, kui Tallinnas, kusjuures Oslos ei hukkunud möödunud aastal ühtegi jalgratturit, Tallinnas oli hukkunuid kaks. Jalgratas ei ole pelgalt vaba aja sisustamiseks, jalgratas on igapäevane liiklusvahend.

Meeleavaldus turvalise rattasõidu poolt toimub reedel, 11. septembril algusega kell 15 Tallinna linnavalitsuse ees, Vabaduse väljak 7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles