Ligi ja Raik: Freeh' leping tuleb tühistada ja valitsuse töökorraldust muuta (26)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Riigikogu erikomisjonide juhid Jürgen Ligi (RE) ja Katri Raik (SDE).
Riigikogu erikomisjonide juhid Jürgen Ligi (RE) ja Katri Raik (SDE). Foto: Madis Veltman

Riigikogu liikmed Jürgen Ligi ja Katri Raik pöördusid peaminister Jüri Ratase poole ettepanekuga lõpetada leping Louis Freeh' ettevõttega Freeh Sporkin & Sullivan (FFS), sest see on nende hinnangul vastuolus Eesti huvidega ning mittetoimiv.    

Riigieelarve kontrolli ning korruptsioonivastane erikomisjonid tegid Freeh' värbamise kaasusest kokkuvõtte, mis põhineb dokumentidel, kõrgete ametiisikute küsitlemisel ning piiratud ja avalikel allikatel. Kuna valitsuskoalitsioon kahel koosolekul ei osalenud, sisaldab see ka materjali, mis on kogutud ilma nende osaluseta.

Aruande kiitis heaks korruptsioonivastase erikomisjoni viiest liikmest kolm ning riigieelarve kontrolli komisjoni kooskõlastusring ettepanekuid ei toonud.

Allkirjastanute sõnul on minister Martin Helme lepingu sõlmimise asjaolude kohta korduvalt valetanud ja eksitanud ka peaminister Jüri Ratast. 

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Katri Raik märgib, et selles etapis on komisjonid oma töö lõpetanud. Ta lisab: «Nn Freeh' lepingu ettevalmistamise protsess ei kannata mingit kriitikat. Loodan, et pikk avalik diskussioon sel teemal väldib siiski tulevikus nii mõnegi sarnase juhtumi toimumise. Kindlasti vajab edasist tähelepanu parlamentaarse kontrolli rakendamine, mis praeguse erikomisjonide koosseisu juures on ülikeeruline. See on ka põhjus, miks erikomisjonide juhid pöörduvad peaministri poole Riigikogu liikme, mitte komisjoni esimehena.»

Raiki hinnangul on rahandusminister Helme rikkunud mitmeid tavasid ning norme. «See protsess on olnud rahandusminister Helme sooloetendus piduliku pressikonverentsiga, ent ta on eiranud kõiki riikliku asjaajamise reegleid ja informatsiooni, mis võiksid tema isikliku soosiku eelistamist segada ja riigi riske maandada. Ta on takistanud riigikogu tööd ning korduvalt valetanud nii parlamendile kui avalikkusele. Tulemusena peaks Eesti huve esindama inimene ja ettevõte, kellega Eesti taustauuring soovitab ametlikest kontaktidest hoiduda, kes on samas rahapesu asjas kaitsnud Eesti vastaspoole Venemaa huve ja kellega uurimisinfo jagamist ei kujuta Eesti ametkonnad ette,» viitas Raik Freeh' võimalikule seotusele Venamaaga.

Aruande koostja Andres Suti sõnul on FSSiga sõlmitud leping näide sellest, kuidas riigis asjad käia ei tohi. «Läbipaistmatus, puudulik ettevalmistus, sisulise koostöö puudumine ministrite ja ametkondade vahel, parlamentaarse järelevalve takistamine, valetamine ning eksitamine ei sobi kokku Eesti ühiskonna põhiväärtustega. Vastutus lasub siin üheselt rahandusministril ning peaministril valitsuse juhina.»

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles