Millega on hea õunamahla teha?

Copy
Kes mahlategu ise ette võtta ei taha või ei saa, saab õunad lasta mahlaks pressida teenusepakkujate juures, näiteks Cider Millis, mille juht Toomas Karuks. Kuid vahvam on juua oma aia õuntest otsast lõpuni päris ise tehtud mahla.
Kes mahlategu ise ette võtta ei taha või ei saa, saab õunad lasta mahlaks pressida teenusepakkujate juures, näiteks Cider Millis, mille juht Toomas Karuks. Kuid vahvam on juua oma aia õuntest otsast lõpuni päris ise tehtud mahla. Foto: Lilli Tölp

Õunasaak on tänavu väidetavalt alla keskmise, aga nii vähe ja väikesed need ubinad ka pole, et mahlasõbrad oma varusid täiendada ei saaks. Suveõunte pressimise aeg on peagi lõppemas, aga varsti hakkavad valmima sügis- ja talveõunad, mis on küll reeglina vähem magusad, aga hulga mahlasemad ja neist saadav mahl selgema koostisega.

Et söömisest üle jäävatest õuntest väärt ja kaua säilivat jooki teha, on aga vaja varustust ehk purustit ja pressi ning säilitusvahendeid.

Sobivad kõik sordid

Kuigi õunasorte on palju, ei korja neid keegi tavaliselt eraldi hunnikutesse, et siis eri sortidest eraldi mahl teha, poodideski on õunamahl müügis enamasti ilma sortidele tähelepanu pööramata. Kogenud mahlategijate sõnul saabki parima maitse ja lõhnaga mahla just mitut sorti kokku segades. Küll aga tasub rõhku panna õunte pesemisele ja tagada, et purustisse ei satu plekkidega õunu, muidu ei pruugi ka hoolikas pastöriseerimine mahla käärimaminekust päästa. Parima tulemuse annavad õiges küpsusastmes viljad – kui mõni toores või üleküpsenud vili satubki sekka, pole hullu, aga teadupärast on toores õun liiga hapu ja üleküpsenu tekitab hägusust. Paljudele meeldib mängida mahla maitse ja värvusega, näiteks lisatakse juba purustisse musta arooniat, sõstraid jms.

Varustus vastaku vajadustele

Paraku ei piisa õunamahla tegemiseks ainult õuntest, vaja läheb ka purustajat ja pressi. Enne nende hankimist peaks osaühingu Cider Mill juhi Toomas Karuksi sõnul läbi mõtlema oma võimalused ja vajadused. Kõige soodsamalt pakutakse käsipurustajaid ning pealtkeeratavaid kruvi- ehk korvpresse, sellise komplekti saab mõnest poest kätte isegi märgatavalt alla kahesaja euro eest. Mugav ei ole, vaeva tuleb näha, aga mahl saab tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles