Piimandusmuuseumis saab käsitsi lehma lüpsta

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Lüpsilehm näeb välja väga elutruu.
Lüpsilehm näeb välja väga elutruu. Foto: Riina Martinson

Kas tahate teada, mis tunne on lehma käsitsi lüpsta? Seda võimalust on praegu raske leida, pealegi ei lubaks hirm suure looma ees paljusid proovidagi. Nii ongi suurepärane lahendus seada sammud Eesti südames Järvamaal Imaveres tegutsevasse piimandusmuuseumi, kus vanavanemate päevast pakutakse võimalust lehmamaketi peal lüpsmist harjutada.

Elusuuruses lehma kuju jõudis muuseumisse augustis ja juba on sellest saanud tõeline magnet. Sõna otses mõttes. Külastajaid lausa tõmbab väga elutruud lehma katsuma.

Piimandusmuuseumi juht Anneli Siimussaar seletas, et lehmamaketi sisse käib spetsiaalne valge vedelik ja nii saabki lüpsmist proovida. ­Vanavanemate päeval ehk 13. septembril korraldatakse lüpsmise töötuba ja edaspidi saavad juba üksikkülastajadki lüpsta.

Siimussaar rääkis, et Leaderi toetuse abil viidi ellu projekt „Muuseumi tegevuskeskkonna kaasajastamine” ja saadi põnevaid interaktiivseid lahendusi juurde, mida nüüd uudistama oodatakse.

Lapsed tulevad

Lõppev suvi oli muuseumile väga edukas – siseturism tõi palju külastajaid. „Nii juulis kui ka augustis oli 300 külastajat rohkem kui eelmisel aastal,” rõõmustas muuseumijuht. Septembergi tõotab väga töine tulla. Iga päev on kaks-kolm gruppi ja seda tänu PRIA koolikava toetusele, mis võimaldab lastel tutvuda põllumajandus- ja toidusektoriga. Kevadised õpilasreisid jäid ära ja nüüd on koolid planeerinud õppereisid septembrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles