Video ⟩ Koroonatesti tegemist tuleb oodata päevi

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy

Koroonatesti tegemise soovijate arv on sel nädalal ületanud kõik rekordid ja seetõttu tuleb ka testimisele pääsemist oodata päevi.

Terviseameti juhi kohusetäitja Mari-Anne Härma tõdes, et kolm päeva testi ootamist on veidi palju. «See aeg võiks lühem olla, aga praeguse olukorra on tinginud testimise mahu kahekordistumine nädalaga,» leidis Härma. Täna lookles pikk autodest koosnev saba ka Tartus asuva koroonatelgi juures.  

Testimisega tegelevad SYNLAB ja Medicum. Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik tunnistas, et järjekorrad on veninud pikaks.

«Paraku vastab see tõele. Perearstid on meile järjepidevalt üha rohkem patsiente suunanud ja see ei ole mitte natukene, vaid võrreldes mõne nädala taguse ajaga suunatakse praegu patsiente testimisele kolm korda rohkem. Sellel esmaspäeval oli meil kogu testimise ajaloo rekordpäev, kus perearstid suunasid meile 3200 patsienti,» selgitas Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik, kes on avaliku koroonatestimise koordinaator.  «Inimestele saan öelda seda, et ei maksa sattuda paanikasse, kui täna saite saatekirja ja teile täna ei helistata. Loodetavasti hiljemalt järgmise päeva jooksul saate te kõne ja hiljemalt ülejärgmisesse päeva saate aja. Aga see on praegu ajutine olukord.» 

Tallinnas olukorra leevendamiseks avatakse homme Lauluväljaku Mäe väravas taas  koroonatestimise telk ja reedest tuleb testimispunkt ka Haabersti linnaossa, Saku suurhalli juurde. «Ma loodan, et lähipäevil olukord Tallinnas leevendub,» ütleb Allik.

Kui testi tegemist ootav inimene peab päevi kodus viibima, siis kuidas on õige käituda tema pereliikmetel, kas nad peaksid samuti kodus olema või saavad tööl, lasteaias ja koolis  edasi käia?

«Kui perering ei tunne ennast halvasti, neil ei ole haigussümptomeid ja haigel ei ole veel kinnitatud diagnoosi, siis nad meie mõistes veel lähikontaktsed ei ole ja nad saavad liikuda,»  ütleb Ester Öpik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles