Jaanika Peerna: New Yorgi pale on avanenud mitme uue nurga alt

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
New York on linn, mis kunagi ei maga. Igal kellaajal leidub seal inimesi, kes tahavad suurlinnaelu kogeda, süüa, hängida või kultuurist osa saada.
New York on linn, mis kunagi ei maga. Igal kellaajal leidub seal inimesi, kes tahavad suurlinnaelu kogeda, süüa, hängida või kultuurist osa saada. Foto: Erakogu

Eesti kultuuri esindaja New Yorgis kunstnik Jaanika Peerna lükkas e-posti vahendusel toimunud intervjuus otsustavalt ümber mõnedki ookeanitaguse küsija mõtteis tekkinud väärpildid. Üle maailma inimesi magnetina ligi tõmbava linna elutahe on sedavõrd tugev, et koroonaviirus ei saa seda murda, nagu pole suutnud ka kõik varasemad ja tulevased kataklüsmid.

Kas olukord on linnas ikka nii masendav – inimesed lahkuvad, vägivald, kõik kinni –, nagu me ajalehtedest loeme? Mis tegelikult toimub?

New Yorgis on tõesti vaikne ja selle linna pale on inimestele, kes linna koduks peavad, avanenud mitme uue nurga alt. Mitmed sõidavad esimest korda kõik linnajaod jalgrattaga läbi – nüüd on ju selleks ruumi ja võimalusi, sest paljud tänavad on autodele suletud. Uus komme on ka öelda tere kõigile oma majas elavatele inimestele – varem paljusid naabreid ei tuntudki. Lisaks on marsitud – vägivallatult! – oma kaaslinlastega, jalutatud muidu alati tihedalt autosid täis oleval ­ 5. avenüül.

Hiljuti, pärast Balti riikidest ja Valgevenest pärit inimestega Balti keti moodustamist Manhattani kõige lõunapoolsemas servas, Vabadussambaga selja taga, istusime koos maha vabaõhukohvikus, kus oli võimalus nii hingata kui ka üksteist kuulda, mis varem linna restoranides ruumikitsikuse ja mürataseme tõttu pea võimatu on olnud. Tuli välja, et meie ettekandja oli Armeeniast, lõime siis temaga kohe ka sõprussideme.

See ei tähenda, et probleeme poleks või et NY ei ootaks tagasi külalisi ja talente kogu maailmast. Aga seda hingamispausi on meil kõigil vaja, et küsida olulisi küsimusi nii newyorklaste, kodanike kui ka loovinimestena. Mõelda sellelegi, milline peaks olema suurlinn, mis peegeldaks laialdasemalt eri rahvaste, kultuuride ja soovide kakofooniat, mis siin koos on.

New Yorgil on meeles 1960. aastate laialdased elektrikatkestused, 1970. aastate pankrot, 11. september, orkaan Sandy... See linn on hakkama saanud paljuga ja on alati muutumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles