Johnsoni trikk vihastas Brüsseli välja (4)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Briti peaminister Boris Johnson vastab parlamendi alamkoja liikmete küsimustele.
Briti peaminister Boris Johnson vastab parlamendi alamkoja liikmete küsimustele. Foto: Jessica Taylor/Uk Parliament Handout/epa/Scanpix

Brüsseli ja Londoni vahel käivitus uus terav vastasseis, kuna Briti peaminister Boris Johnson tegi katse rikkuda rahvusvahelist õigust ja muuta tema enda valitsuse poolt Euroopa Liiduga sõlmitud lahkumislepet.

Sel nädalal jätkati Londonis kaubanduskõneluste kaheksandat vooru eesmärgiga panna paika, millised hakkavad välja nägema Ühendkuningriigi ja ELi suhted alates järgmise aasta 1. jaanuarist, mil Brexiti-järgne üleminekuperiood lõpeb.

Niigi ajahädas ja toppama jäänud kõnelusi varjutas Johnsoni valitsuse otsus esitada Briti parlamendile seaduseelnõu, mis lubaks valitsusel ühepoolselt lahkumislepet muuta ja tundliku Põhja-Iirimaa küsimuse kallale minna.

Kuna nii Euroopa Parlamendi kui ka Briti parlamendi ratifitseeritud lahkumislepe on rahvusvaheline leping, on Briti valitsus valmis eelnõuga rahvusvahelist õigust rikkuma. Seda tunnistas Briti parlamendis ka valitsuse Põhja-Iirimaa minister Brandon Lewis, kes ütles: «Jah, see rikub rahvusvahelist õigust väga spetsiifilisel ja piiratud viisil.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles