Ligi pooled vanavanematest käisid mullu tööl, mõned veel kooliski

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Pensionär euromüntidega. Pilt on illustreeriv
Pensionär euromüntidega. Pilt on illustreeriv Foto: Karlheinz Schmidlehner/Panthermedia/Karlheinz Schmidlehner

Selle aasta alguse seisuga elas Eestis 227 700 vanaema ja 132 200 vanaisa. See tähendab, et 27% rahvastikust on kellegi vanavanemad. Tänase vanavanemate päeva puhul vaatasid Statistikaameti juhtivanalüütikud Ethel Maasing ja Maret Muusikus lähemalt, kus vanaemad ja vanaisad elavad ning kui aktiivselt käivad nad oma toimetuste kõrvalt tööl ja koolis.

Aasta alguse seisuga on Eestis alla 40-aastaseid vanaemasid veidi alla 300 ja vanaisasid vähem kui sada. Märkimisväärne on seegi, et koguni 6900 vanaema ja 1600 vanaisa on 90-aastased või vanemad. Vanaemad on keskmiselt 68-aastased ja vanaisad 66-aastased. Kõige rohkem vanavanemaid elab Harju (37%), Ida-Viru (12%) ja Tartu (11%) maakonnas ning kõige vähem Põlva (2%), Lääne (2%) ja Hiiu (1%) maakonnas.

Idüll maal elavatest vanavanematest on taandumas, sest koguni 63% neist elab suuremates või väiksemates linnades. Siiski saame tõdeda, et maal elavate vanavanemate osakaal on kuus protsendipunkti suurem, kui maal elavate inimeste osakaal Eestis üldiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles