Lauri Vahtre: maailm on muutunud – liberaalid on hullunud (67)

Lauri Vahtre
, ajaloolane
Copy
Lauri Vahtre.
Lauri Vahtre. Foto: Tairo Lutter

Konservatiividele heidavad liberaalid ette, justkui oleksid nad «muutunud maailmas» vähikäiku teinud. Tegelikkus on hoopis vastupidine, kirjutab kolumnist Lauri Vahtre.

Bioloogid teevad vahet kahel arengutasandil. Üks on isendi areng, tema muutumine elu jooksul ehk ontogenees, teine tema liigi areng põlvkondade vältel ehk fülogenees. Kuid neid mõisteid saab vähemalt kujunditena kasutada ka kultuuriloo uurimisel, sealhulgas tänapäevaste protsesside jälgimisel.

Muutuvad inimeste teadmised, arvamused, väärtushinnangud, aga ka eluolu. Võib-olla kõige tundlikum koht selles spektris on üksikisiku käitumist reguleerivad kultuurinormid; just nendega seoses käiakse kõige sagedamini välja argument: maailm on muutunud (harjuge ära, see on uus reaalsus).

Sellise argumendi vundament on vaikiv eeldus, et maailma muutumine (fülogenees) dikteerib ka meie isikliku muutumise (ontogeneesi). Mis on tegelikult loogikavastane. Loogiline oleks, et meie isiklik muutumine toob kaasa maailma muutumise. Aeglase teisenemise, kinnistades põlvkond põlvkonna haaval toimunud nihked ja astudes iga järgmise generatsiooniga sammukese edasi. Aga olgu, võib aru saada, mida mõeldakse. Mõeldakse, et «meie siin muutusime, kõik on nüüd teisiti, ja teie, üksikud atavismidest vaevatud mahajäänud, alluge sellele».

Kommentaarid (67)
Copy
Tagasi üles