Jürgen Ligi: kaks kriisi ja «ideoloogilised fanaatikud» (32)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Koroonakriisi leevendamine laenurahaga on praeguses olukorras õige samm ja opositsioon ei sõdi selle vastu, kirjutab reformierakondlane Jürgen Ligi.

Üks Ratase valitsuste rumal komme on oma otsuste selgitamise asemel paika panna asjatundjaid ja eelkäijaid. Ekspertide suhtes on eiramise ja möödarääkimise kõrvale tulnud ka hinnangud neile, näiteks «absurd», «barbaarne» ja «ideoloogilised fanaatikud», nagu ütles rahandusminister äsja Eesti Panga kohta. Keskpank oli nimelt söandanud öelda, et eelarve tuleks viia kooskõlla majanduse olukorraga. Kahtlemata viib see mõtted Helme akadeemilisele sügavusele ja apoliitilisusele, ent peaministri ignorantsus erineb sellest ainult vormilt. Viimase aja sõnavõtud (ka partei kongressil) on ta pühendanud võrdlusele, kuidas masu ajal tehti valesid otsuseid ja koroonakriisi lahendab valitsus targalt vastupidi, kulutab kokkuhoiu asemel. Ma ei mõista, kuidas saab seepeale vaikida Isamaa, kes on märksa raskemate kriiside üleelamisel olnud kaasosaline. Sama küsimus käib Mart Laari kohta, kes on Eesti Panga nõukogu esimees.

Selline jutt on esiteks alatu, sest valitsus supleb praegu laenurahas, mille tagasid eelmise kriisi ajal tehtud pingutused. Euroopa keskpanga rahapump on Ratasele kättesaadav ainult selle pärast, et Ansip selle talle muretses. Tollasega võrreldes on praegune kriis valitsejatele puhkus kuurordis. Laenuraha voolab juurde ka Euroopa Liidu eelarvest ning eelarve- ja riigiabi piirangud on kriisis peatatud. Kroonitsoonis seevastu odavat laenu polnud.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles