Kalev Kallemets: vesinik vajab reaalsustaju (3)

Kalev Kallemets
, Fermi Energia juhatuse liige
Copy
Kalev Kallemets.
Kalev Kallemets. Foto: Tairo Lutter

Viimasel ajal populaarseks saanud vesinikuenergia katsetamiseks on tarvis pilootprojekte nii transpordis kui ka tööstusrakenduses, kirjutab Eestisse väikese tuumajaama rajamisega tegeleva Fermi Energia juhatuse liige ja kaasasutaja PhD Kalev Kallemets.

Postimehes on olnud sisukas arutelu vesiniku teemal. See on uus asi, väga põnev, tundub suure potentsiaaliga ning peaks saama süsinikuneutraalse Euroopa oluliseks osaks. Samas meenutagem: kümmekond aastat tagasi oli suur õhin, investeeringud, poliitika ja ELi toetused biokütuste tootmiseks, mille kohta praeguseks on teadlaste ja ametkondade konsensus, et toiduõlide ulatuslik põletamine transpordikütusena on energeetiliselt ja keskkonnaliselt jätkusuutmatu.

Vesinikku toodetakse valdavalt maagaasist, millest ühe osa vesiniku tootmisega kaasneb 12 osa CO2-heidet keskkonda. ELi kliimaneutraalsus 2050. aastaks eeldab sisuliselt maagaasi kasutamise lõpetamist tööstuses ja vesinikutootmises, mida arvestades näib maagaasitoru Nord Stream 2 rajamine lühinägelik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles