Ott Vatter lahkub e-residentsuse programmi tegevjuhi kohalt

BNS
Copy
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter.
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter. Foto: EAS

Eesti e-residentsuse projekti viimased kaks aastat juhtinud Ott Vatter lahkub 2. oktoobril ametist ja suundub erasektorisse.

Uue tegevjuhi leidmiseks kuulutatakse lähiajal välja avalik konkurss, teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

«Uuel juhil tuleb jätkata e-residentsus 2.0 ambitsioonikate eesmärkide elluviimist, et luua hüppeliselt suuremat lisaväärtust Eesti riigile ja majandusele,» ütles väliskaubandus- ja IT-minister Raul Siem pressiteates.

Praegu on Eestil 72 640 e-residenti, kes on loonud ligi 14 000 Eesti ettevõtet, mille kogukäive on üle 1,6 miljardi euro. E-residentsuse, EA-i, maksu- ja tolliameti (MTA) ning rahandusministeeriumi hinnangul on nende ettevõtete positiivne majanduslik mõju Eesti riigile 47 miljonit eurot, millest maksutulu moodustab 77 protsenti ehk 36,3 miljonit eurot.

EASi juures tegutsev e-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele.

E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Praeguseks on Eesti eeskujul oma e-residentsuse programm arendamisel veel Dubais, Leedus, Portugalis ja Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles