Sada suuremat tööandjat on kaotanud tuhatkond töökohta (2)

Liina Laks
, reporter
Copy
Kõige valusam koondamislaine tabas statistikaameti järgi Enefit Kaevandusi, kus kadus poolaastaga ligi 500 töötajat, kuid osa leidis kontsernis uue töö.
Kõige valusam koondamislaine tabas statistikaameti järgi Enefit Kaevandusi, kus kadus poolaastaga ligi 500 töötajat, kuid osa leidis kontsernis uue töö. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Koroonakriisis on valdavalt räägitud töötusest ning palkade langusest, aga Eestis on suuri tööandjaid, kes palkasid nii mis mühises.

Eile tuli hea uudis tööotsijatele: kevadel sajale töötajale kinga andnud Starship teatas, et tahab 60 inimest juurde palgata. Selle peale võib üks Eestimaa suurimaid tööandjaid, Viljandi Aken ja Uks vaid muiata – nemad võtsid esimesel poolaastal juurde 70 uut töötajat, kasvatades töötajate arvu 666 inimeseni, selgub statistikaameti andmetest. Ja nad pole sugugi üksi: mitu Eesti suurimat tööandjat palkas kriisiajal rahvast juurde.

Stabiilsusega paistis silma iseäranis finantssektor: Põhjamaade suurima panga Nordea Eesti allüksusesse tekkis juurde 101 uut töötajat. Ettevõte oli suur palkaja ka mullu. «Oleme tõesti ka sellel erakordsel aastal kasvanud juba saja inimese võrra ning jätkame Nordea kasvustrateegiat Eestis,» kinnitas Nordea Workplace Solutions Estonia äritoe- ja haldUsjuht Jelena Trumm.

Töökohti lisandub vähem kui kaob

Palkamiste tulemusena on firma töötajate arv tõusnud 643 inimeseni, aga Trummi sõnul otsivad nad praegu aktiivselt inimesi juurde. «Plaan on aasta lõpuks pakkuda tööd ligi 700 inimesele,» kinnitas Trumm.

Teiste tuntud pangategijate kohta saab öelda, et kui nende töötajate arv ka märkimisväärselt ei tõusnud, siis langust ei paistnud samuti kuskil. «Meil võeti kohe alguses see suund, et inimeste kallale läheme kõige viimases hädas,» ütles LHV Panga kommunikatsioonijuht Priit Rum, kes nentis, et värbamine siiski pigem pidurdus.

Lisajõudu otsisid jaeketid, eelkõige säärased, kellel oli mingil määral pakkuda kas kojukande- või toidukapiteenust. Selver palkas poolaastaga juurde üle 180 inimese. Seevastu samuti Tallinna Kaubamaja Gruppi kuuluv Kaubamaja AS, mida teatakse eelkõige Viru keskuse järgi, pidi poolsada inimest lahti laskma. Kontserni juhti Raul Puuseppa ei õnnestunud kommentaariks tabada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles