Miks kassid ja koerad metsloomade vaktsiini puutuda ei tohi?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Metsloomade marutaudivastane vaktsiin on kalajahumassist sööt, kuhu on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin.
Metsloomade marutaudivastane vaktsiin on kalajahumassist sööt, kuhu on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevadel ja sügisel visatakse Venemaaga piirnevatel aladel lennukitelt metsloomadele marutaudivastase vaktsiiniga peibutussööta. Samal ajal paneb vaktsineerimist korraldav Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) piirkonna elanikele südamele, et nad oma kassid ja koerad sisehoovides hoiaksid, et nood vaktsiinipalu sööma ei pääseks. See hoiatus tekitab ärevust: miks koduloomad vaktsiinipalu puutuda ei tohi ja milline tervisehäda neid ähvardab, kui siiski mõnda vaktsiini närima pääsevad?

VTA peaspetsialisti Enel Niin seletas, et metsloomade marutaudivastane vaktsiin on kalajahumassist sööt, kuhu on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Meie regioonis viimased 80 aastat levinud marutaudi tüve põhikandjad on rebased ja kährikkoerad. Seepärast on metsloomadele mõeldud marutaudi vaktsiinsööt välja töötatud just rebaste ja kährikkoerte söömiseelistusi, haistmismeelt ja lõualuu kuju arvestades.

„Vaktsiin on mõeldud metsloomadele, kuid loomulikult on ka koertel tundlik haistmismeel ja kalalõhn meeldib kassidele,” märkis Niin. „Kui antud piirkonnas jätta lemmikloomad hulkuma, tarbiksid nad ära osa metsloomadele mõeldud vaktsiinist. Seepärast oleme palunud hoida lemmikloomad vaktsineerimise ajal ja paaril järgneval päeval sisehoovis, et vaktsiinipaladele saaksid jaole rebased ja kährikud.”

Niin rõhutas, et mitte ükski vaktsiinipalas sisalduv komponent ei ole mürgine. Vaktsiinipala on ravim, mille kasutusse lubamise eeldus on nagu igal ravimil põhjalikud uuringud tõhususe ja ohutuses osas. Vaktsiini on testitud nii sihtgrupi loomadel kui ka loomadel, kes võivad vaktsiinipala looduses ekslikult ära süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles