Lepaniidi talus tehakse lambakintsust viiulit

Tiit Efert
Copy
Lepaniidi talu väravasse on ehitatud väike poehoone. Perenaise Kaire Vannase sõnul on see alati avatud, kui pererahvas kodus.
Lepaniidi talu väravasse on ehitatud väike poehoone. Perenaise Kaire Vannase sõnul on see alati avatud, kui pererahvas kodus. Foto: Tiit Efert

Hiiumaa lõunaosas Ristivälja külas asuvas Lepaniidi mahetalus kasvatatud lammastest saab liha ja villa. Kuid hoopis erilisem on, et lambakintsust valmib traditsiooniline Hiiu viiul.

Lepaniidi pererahvas Kaire ja Tiit Vannas on põlised hiidlased. Lepaniidi talu said nad kingituseks 1997. aastal. Kusjuures niidi ei tähenda (õmblus)niiti, vaid kohalikus murdes ikkagi niitu ehk rohumaad.

Lepaniidi nime kannab talu 1926. aastast. „Leppasid kasvab siin palju,” täiendas Tiit.

Lambad võeti Lepaniidi tallu sajandivahetusel. Alguses oli neid vähe ja nende ülesanne oli pigem rohtu pügada. Aga kui 2004. aastal pandi kodu kõrval asunud laut müüki, ostis pere selle ära. „See on ju peaaegu oma õues, pidin selle ära ostma,” selgitas Kaire.

Väike armas poeruum

2004. aastal oli perel kaks lammast, esimesed, keda hoiti üle talve. Esialgu peeti laudas rendilambaid ja renditasuks jäeti mõned lambad ka laudaomanikele. Kaire tuli töölt ära ja pühendus talule. 2007. aastal algas suurem lambakasvatus ja 2012. aastal lahkus ka Tiit riigitöölt. Nüüdseks on lambaid juba sadades. Lisaks kasvavad talus kitsed.

„2009. aastal võtsime kaks kitse, et oleks talledele lisapiima anda. Järgnes ootamatult veel paar kitse,” sõnas perenaine. Tänaseks tuleb Kairel lüpsta juba 20 kitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles