Väikeses Pärnumaa külas valmivad kohalikud metsaveotraktorid

Silvia Paluoja
Copy
Kodumaisele metsafirmale valmiva metsaveo­traktori raam on Väljakülas tootmishallis paigas. Masina montaažiga on ametis Taavo Lensment (vasakul), kelle tööjärjest huvituvad Metsise omanik ja juhataja Ivo Jürgenson (paremal) ja müügimees Sven Mäger.
Kodumaisele metsafirmale valmiva metsaveo­traktori raam on Väljakülas tootmishallis paigas. Masina montaažiga on ametis Taavo Lensment (vasakul), kelle tööjärjest huvituvad Metsise omanik ja juhataja Ivo Jürgenson (paremal) ja müügimees Sven Mäger. Foto: Silvia Paluoja

Metsis on suursugune lind, Euroopa suurim kanaline, kelle auks nimetas Saarde valla mees Ivo Jürgenson osaühingu Metsiseks. Metsis valmistab patenteeritud kaubamärgiga metsaveotraktoreid ja harvestereid ehk saaglõikureid ning annab aasta läbi tööd kümmekonnale piirkonna elanikule.

Sügiskuu alguses oli Väljakülas tootmishallis kokkupanemisel 109. Metsis kodumaisele metsafirmale. Mitmeni aasta lõpuks jõutakse, oli osaühingu Metsis omanikul Ivo Jürgensonil ja müügimehel Sven Mägeril raske öelda, sest tellimusi mõjutas pehme talv, eriolukorraga kaasnenud majanduslangus ja sündmused Valgevenes.

„Kui võtta varasemat aega, siis kümme aastat oli stabiilne periood, aga eelmise aasta lõpus olid esimesed märgid metsamajanduse jahenemisest,” nentis Jürgenson.

Jahenemine jätkub

Jürgensoni arvates sektori taastumise märke veel ei ole ja edasine oleneb paljudest asjaoludest, näiteks sellest, kas riik soosib hakkpuitu ja hakkab seda Narvas elektrijaama kateldesse tampima. Suure põntsu andis Euroopas üraskikahjustatud metsade massmahavõtmine, puiduturul tekkis materjali üleküllus, hind langes ja kodupinnal ei tasu metsatöö tegijale ära.

„Meie masinate tellijad on ikkagi eraettevõtjad, nemad püüavad olemasoleva tehnikaga hakkama saada, neil on tuleviku osas teadmatus ja nad ei julge tehnikasse investeerida,” mainis Jürgenson.

Kuuendat aastat müügimehena ametis Mäger lisas, et vihmasele talvele ja majanduslangusele lisaks mõjutab metsandussektori arengut ja firma käekäiku üldise suhtumise muutumine, sest rohelised võimendavad lageraievastasust. Ei mõelda aga sellele, et valikuliselt puid võttes kahjustatakse teisi ning kui raieküps lank korraga ette võtta, hakkab sinna istutatud mets hiljem ühtlaselt kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles