EVEA: turismisektorit peaks toetama maksutagastusega

BNS
Copy
Olukord Vanalinnas eriolukorra ajal.
Olukord Vanalinnas eriolukorra ajal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Väike- Ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) pakub turismisektori toetuseks maksutagastust sobiva alternatiivina töötukassa töötasutoetuse meetmele ja siseturismi vautšerite jagamisele.

EVEA konsulteeris enamike turismisektori organisatsioonidega, kes kinnitasid, et osaline maksutagastus eelmise kalendriaasta tasutud riigimaksude baasil on neile sobiv alternatiiv, teatas assotsiatsioon. 

Assotsiatsiooni hinnangul on praegu arutluse all oleval töötukassa töötasuhüvitisel ja vautšerimeetmel palju nõrku kohti, mis lõpptulemusena ei pruugi sektorit päästa. Seega pöördus EVEA valitsuse poole palvega kaaluda 2019. aasta osalist riigimaksude tagastamist.

EVEA presidendi Heiki Ritsi sõnul on assotsiatsioon ettevõtjate esindusorganisatsioon ja nad on kindlad, et töökohti saab säilitada vaid siis, kui säilivad tööandjad, ehk ettevõtjad.

«Olukorras, kus käibelangus on 60 protsenti, 80 protsenti ja rohkemgi, ei ole töötajatele makstav osaline palk piisav tugi tööandjate tegevuse jätkamiseks, eriti valdkondades, kus palgakulu ei ole domineeriv kuluartikkel,» selgitas Rits.

Ta lisas, et EVEA leiab, et riigipoolne abi peab antud juhul olema paindlik, et ettevõtjad saaksid ise otsustada, kuidas nad seda kõige tulemuslikumalt kasutavad.

EVEA hinnangul jõuab töötasuhüvitis ainult väga piiratud hulga abivajajateni kuna enamik hädasolevate valdkondade ettevõtteid ei kvalifitseeru sellele – põhjuseks töölepingu seadusest tulenevad juriidilised takistused, lisaks suutmatus maksta hüvitisele kvalifitseerumiseks nõutavat tööandja omaosalust töötasust.

Samuti leiab assotsiatsioon, et väikeettevõtted, kus 2019. aastal töötasid vaid juhatuse liikmed või kes kasutasid võlaõiguslikke töötegemise lepinguid, ei saanud taotleda toetust kevadel ning ei kvalifitseeru töötasu hüvitisele ka sel korral.

Lisaks kulutab töötasuhüvitis EVEA hinnangul suure osa töötukassa kevadise töötasuhüvitise maksmisega niigi napiks jäänud varudest ning see toob paratamatult kaasa eelmises majanduskriisis ettevõtjate poolt juba kogetud töötuskindlustusmakse määra tõstmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles