Trump pole rahul TikToki tehingu tingimustega

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Leah Millis/reuters/Scnapix
  • Enamusosalus USAs loodavas firmas jääb senisele omanikfirmale ByteDance’ile.
  • Donald Trump: «Kui asjad on nii, siis pole ma sellega rahul.»
  • Kokkuleppe järgi jääb TikToki lähtekood ByteDance’i valdusesse.

USA president Donald Trump avaldas rahulolematust lühivideorakenduse TikTok USA haru müügitingimuste üle, millega senine Hiina omanikfirma ByteDance säilitaks ettevõttes enamusosaluse.

USA tarkvarafirma Oracle saavutas kokkuleppe TikToki USA, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa harus osaluse omandamiseks. Nende põhjal loodava ettevõtte peakorter hakkab asuma USAs, kuid enamusosalus jääb selles siiski senisele omanikfirmale ByteDance’ile.

See pole aga meeltmööda Trumpile, kes augustis ähvardas TikToki kasutamise USAs keelustada, kuna see kujutavat ohtu rahvuslikule julgeolekule. «Kontseptuaalselt... see mulle ei meeldi,» kommenteeris ta tehingu tingimusi. «Sellest pole mulle räägitud... kui asjad on nii, siis pole ma sellega rahul.»

Hiina firmasse ByteDance on raha paigutanud mitu USA ettevõtet, kelle huve võiks TikToki tehing kahjustada. Kuulduste järgi on võimalik, et lisaks Oracle’ile, mille asutaja ja suuromanik Larry Ellison on Donald Trumpi toetaja ning tema kampaania rahastaja, soetab loodavas firmas osaluse ka jaemüügihiiglane Walmart.

Financial Timesi kahe allika järgi toetavad sõlmitud tehingut USA rahandusminister Steven Mnuchin ja kaubandusminister Wilbur Ross, aga ka justiitsminister William Barr ning presidendi väimees ja nõunik Jared Kushner. Oma arvamust pole välja öelnud Hiina suhtes väga kriitiline välisminister Mike Pompeo, kellel on kuuldavasti küsimusi tehingu üksikasjade kohta.

Kokkuleppe järgi jääb TikToki lähtekood ByteDance’i valdusesse – selle eksportimine eeldaks Hiina valitsuse eriluba. Oracle saaks sellest aga täieliku ülevaate ja testiks kõiki uuendusi, veendumaks, et need ei sisalda n-ö tagauksi.

Trump ütles ajakirjanikele, et ta pole tehingu detailidega kursis, kuid saab sellest ülevaate. «See peab olema sajaprotsendiline rahvusliku julgeoleku suhtes,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles