Ivo Suursoo: ettepanekud majanduse elavdamiseks (8)

Ivo Suursoo
, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu asepresident
Copy
Ivo Suursoo.
Ivo Suursoo. Foto: Erakogu

Eesti konkurentsivõimelisuse säilitamiseks on vaja investeerida tegevustesse, mis toovad raha majandusse tagasi, kirjutab ITLi* asepresident Ivo Suursoo.

Avalikkuses on vähem tähelepanu saanud fakt, et peaministri kokku kutsutud majanduse elavdamise eksperdikogu sõnum augustis oli strateegilises vaates selge suunaga. Tsiteerin: «Seada eesmärgiks majanduse tugevdamine eeskätt innovatsiooni, digitaliseerimise ja keskkonnasäästlikkuse kaudu.» Ja kui lugeda strateegilisi eesmärke, siis neid on kaks. Esmalt mõistagi toetada töökohtade säilitamist ja uute loomist, ning teise strateegilise eesmärgina nähakse majanduse struktuurimuutuste kiirendamist. Tegu on uue mõtteviisiga, kus riigieelarve aluseks võiks olla kogu Eesti majanduse struktuuri muutmine eeskätt innovatsiooni, digiteerimise ja keskkonnasäästlikkuse kaudu. See strateegiline suund kattub täielikult ITLi seatud sihtide ning arusaamadega, kuidas Eesti peaks järgnevate aastate eelarve üles ehitama.

Majanduse elavdamise eksperdikogu liikmete ettepanekuid kommenteerides leiti valitsuses, et kui kevadine toetus oli n-ö kiirabi kogu majandusele, siis sügisese toetuspaketi puhul pannakse igale panustatavale rahaühikule ootus, et see aitab soovitud muutuse esilekutsumisele kaasa. Võtmesõnaks Eesti riigi konkurentsivõimelisuse säilitamine. Aga kuidas? Milliseid meetmeid rakendada, mida saab teha lühemas, mida pikemas perspektiivis?

Oleme teinud oma ettepanekud meetmete kohta eelpool viidatud peaministri juhitud eksperdikogule. Riigikantselei avalikustatud raportis on need kajastatud üldistatud kujul, seepärast toome järgnevas välja meie arvates kõige suurema mõjuga tegevused, millesse usume ja kuhu tuleb kohe ressursse panna.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles