Aaviksoo: tasuks taas mõelda üleriigilisele kutsekoolile (4)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Eero Vabamägi

Endine Tartu Ülikooli ning Tallinna Tehnikaülikooli rektor, mitmekordne minister Jaak Aaviksoo sõnas intervjuus ERRile, et Eestis tasuks nii kõrg- kui kutsekoolide võrku koomale tõmmata.

Endise kultuuri-, kaitse- ning haridus- ja teadusministri hinnangul on klassikalisest ülikoolidest rääkides Eestis «võibolla ühelgi kitsas». Samas möönab ta, et praegu olemasolevad kuus avalik-õigulikku ülikooli on oma tööjaotuse selgeks teinud ning viimastel aastatel nendevahelist dubleerimist palju ei ole.

Küll aga tõdeb Aaviksoo, et kui akadeemiliselt harituselt on eestlased «ilmselt kõige targem rahvas maailmas», siis rohkem rõhku tuleks pöörata kutseharidusele.

«Tasuks mõelda omal ajal laual olnud lahendusele, et Eestis oleks üks kutsekool, üleriigiline kutseharidusstruktuur, mis haldaks kõiki erinevaid kutseõppeasutusi. Ja võibolla ka olulises ulatuses rakenduskõrgkoole,» sõnas Aaviksoo. «See on Eesti pudelikael – meil on akadeemilisust rohkem, kui suudame tarbida ja praktilist oskust vähem, kui vaja oleks.»

Kokku on Eestis 13 kõrgkooli, millest kuus on avalik-õiguslikud

Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Lennuakadeemia, Eesti Maaülikool, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Kaitseväe akadeemia, Kõrgem Kunstikool Pallas, Sisekaitseakadeemia, Tallinna Tehnikakõrgkool, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Tartu Ülikool

Kutseõppeasutusi on Eestis 31

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles