Efektiivse probleemilahendaja tähetund

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Yoshihide Sugast sai Jaapani peaminister. FOTO: Pm
Yoshihide Sugast sai Jaapani peaminister. FOTO: Pm Foto: Pm

Yoshihide Suga võttis kolmapäeval koos Jaapani peaministri ametikohaga enda kanda ka raske murekoorma. Temast peab saama 126 miljoni jaapanlase päästja. Mees, kes toob riigi välja majanduskriisist, mille koroonaviiruse pandeemia veelgi hullemaks muutis.

Tõsi, jalgratast ei kavatse 71-aastane Suga leiutama hakata ja sellest andis ta sel nädalal ka selgelt märku, nimetades oma missiooniks jätkata eelkäija ja lähedase liitlase Shinzō Abe valitud teel. Kannapööre oleks õigupoolest kummaline, kuna viimased kaheksa aastat on Suga valitsuse sekretariaati juhtiva riigiministrina olnud Abe parem käsi ja viinud varjatult, kuid efektiivselt ellu valitsuse poliitikat.

Pärast seda, kui Abe teatas oma tagasiastumisest seoses teda pikalt vaevanud tervisehädaga, tõusis favoriidiks oma elust pea 40 aastat Jaapani Liberaaldemokraatlikule Parteile pühendanud ning mõjuvõimu tõttu nii halliks kardinaliks kui ka varipeaministriks nimetatud Suga. Veel mõni kuu varem oleks ilmselt vähesed julgenud Sugat järgmiseks Jaapani peaministriks pakkuda. Raudse ilmega mehest ei teatud palju, ta ei olnud populaarne, ei olnud ametlikult seotud võimupartei ühegi mõjuvõimsa leeriga ega saanud loota ka sellele, et tema seljatagust kaitseb mõni Jaapani poliitdünastia. Self made man’ist sai partei stabiilsuskandidaat, kelle abil loodeti vältida segadust, mis valitses Abe esimese ja teise ametiaja vahel, mil peaministrid vahetusid iga aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles