Riigid katsetavad karantiini lühendamisega

Postimees
Copy
Tervishoiutöötaja tegemas koroonatesti Pariisi linnavalitsuse hoone ees. 
Tervishoiutöötaja tegemas koroonatesti Pariisi linnavalitsuse hoone ees. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Mõned riigid on teatanud, et ei nõua enam saabujatelt kaheks nädalaks koroonakarantiini jäämist, lühendades seda aega paiguti kuni poole võrra. Otsust toetavad ka ekspertide andmed Covid-19 keskmise peiteaja kohta.

Ühena esimestest teatas karantiini lühendamisest Prantsusmaa, kus tervishoiuametnikud otsustasid eelmisel reedel, et riiki saabujate kohustuslikku karantiini vähendatakse 14 päevalt seitsmele.

Riigi terviseameti sõnul pidasid paljud prantslased kahenädalast karantiini liiga pikaks ega pidanud sellest kinni. Karantiiniaja lühendamisega loodetakse tagada ettekirjutuste parem järgimine.

Kümme on uus neliteist

Samuti lähtub Prantsusmaa otsus loogikast, et lühem aeg katab päevad, mil koroonaviiruse saanud inimene on kõige nakkusohtlikum, ja karantiini pikendamine kahe nädalani ei ole seetõttu otstarbekas.

«Me oleme kõige nakkusohtlikumad esimese viie päeva jooksul pärast sümptomite avaldumist või pärast positiivse proovi andmist. Pärast seda väheneb nakatamisrisk märkimisväärselt,» lausus Prantsuse tervishoiuminister Olivier Véran esmaspäeval kanalile France Inter.

Prantsusmaa peaminister Jean Castex lisas, et riik seab üles testimiskeskused inimestele, kellel on avaldunud koroonaviiruse sümptomid või kes on olnud lähikontaktis positiivse koroonaproovi andnud inimesega. Samuti loetakse prioriteetsete isikute hulka tervishoiutöötajaid, vahendab AP.

Viiruse rahvusvahelist levikut jälgiva Johns Hopkinsi Ülikooli andmetel oli Prantsusmaal läinud ööpäeva jooksul nakatunuid 9964. Viiruse tagajärjel suri 50 inimest.

Mitmed epidemioloogid ja nakkushaiguste spetsialistid on toetanud karantiiniaja lühendamist. «Me teame, et oleme nakkusohtlikud 48 tundi enne sümptomite ilmnemist ja kuni kümme päeva pärast seda,» ütles nakkushaiguste ekspert Anne-Claude Crémieux France Infole. Tema kolleeg Benjamin Davido lausus France 2-le, et pole mingit vajadust pikendada isolatsiooni üle seitsme päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles