Meie oma Oscari-võitja

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Eestivene filmirežissöör German Golub võitis oma tudengifilmi «Mu kallid laibad» eest Oscari.
Eestivene filmirežissöör German Golub võitis oma tudengifilmi «Mu kallid laibad» eest Oscari. Foto: German Golub

Sel nädalal jõudis maailma uudis, et German Golubi lühifilm «Mu kallid laibad» võitis endale koha tudengi-Oscari rahvusvaheliste filmide kategoorias. 1474 filmi hulgast valiti välja vaid kolm, mis tunnistati preemia vääriliseks. Filmi autor, Balti Filmi- ja Meediakooli 12. lennu lõpetanud Golub on ise oma kolleegide sõnul äärmiselt sihikindel, töökas ning enda suhtes alati äärmiselt nõudlik.

See on ühtlasi ka meie oma Oscar. Ainus, kes on midagi sarnast varem saavutanud, on Tanel Toom, kuid mitte Eestis tehtud filmi eest. Esimest korda jõudis nii kõrgele kohale Balti Filmi- ja Meediakoolis valminud film. «See on umbes, nagu Tallinna Ülikooli tudeng oleks saanud Nobeli,» kommenteeris oma õpilase võitu filmiõppejõud Elen Lotman. See võit annab õiguse esitada «Mu kallid laibad» veel omakorda ka lühifilmide Oscarile. Eesti filmiharidusele Lotmani sõnul suuremat tunnustust ei olegi.

Golubi film räägib surmaga leppimisest. «Mu kallid laibad» jutustab loo maalt pärit poisist, kes jääb koduta ning peab hoolitsema haige ema eest. Raha teenimiseks asub poiss tööle laibavedajana – amet, mis ei ole ka Golubile endale võõras. Veidramaks teeb peategelase olukorra aga pikaaegse kogemusega kolleeg, kellele see on vaid järjekordne päev tööpostil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles