Marica Lillemets: kuidas pidada Eesti riiki? (11)

Marica Lillemets
, vanemtoimetaja
Copy
Marica Lillemets.
Marica Lillemets. Foto: Konstantin Sednev

Riigireformi peaksid iseloomustama pikk plaan ja informeeritud otsused, kirjutab Postimehe uudistetoimetuse vanemtoimetaja Marica Lillemets.

Riigireformi mõte on muuta riik tõhusaks, avatuks ja tasakaalus olevaks. Seni pole see õnnestunud. Nüüd on riigireformi seaduse eelnõu jõudnud riigikogu menetlusse, saanud hulgaliselt parandusettepanekuid ja ootab oma aega, et seaduseks saada. Poliitiline debatt läheb teravaks, sest korrastamist vajavad strateegiline planeerimine ja riigipidamine laiemalt.

Victoria Ladõnskaja-Kubitsa 47 muudatusettepanekut defineerivad riigireformi kitsalt, haarates kaasa kohalikud omavalitsused, kuid jättes välja suure osa avalikest teenustest. Samast paketist leiame ettepaneku koondada kaheksa aastaga pool riigiametnikest. Huvitav, kuidas seda tegema peaks, kui kogu riigi pakutav on läbi analüüsimata? Kes ikka söandaks minna politsei, tervishoiu ja hariduse kallale? Minu meelest ei tohiks reformil olla tabuteemasid. Ebaefektiivsust ja kärpekohti leiab kõikjalt.

Riigireformi ideega tuli alguses välja Reformierakond 2016. aastal. Tulemuseks oli nn kvoodikärbe, mille alusel koondati 2500 inimest. See oli esimene kord, kui prooviti lahti võtta ministeeriumite eelarved ning vaadata nende sisse. Ministeeriumid olid aga loiud näitama tegelikke kokkuhoiukohti.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles