Iverson Ng: tõeline pandeemia on Hongkongi totalitaarsus

Copy
Iverson Ng.
Iverson Ng. Foto: Margus Ansu

Hongkongis leviv totalitaarsus laieneb kõigile autonoomse süsteemi harudele, kirjutab Hongkongist pärit Tartu Ülikooli ELi-Venemaa uuringute tudeng Iverson Ng.

Hongkongi valitsuse aina totalitaarsem valitsemine hongkonglaste üle on käinud vastavuses Pekingi nõndanimetatud huntsõdalase diplomaatiaga ja süveneb usutavasti veel, samal ajal kui Covid-19 juhtumite arv on kasvanud pärast riikliku julgeoleku seaduse kehtestamist juulis 1200-lt 4800-le.

1. septembril andis ­Hongkongi erihalduspiirkonna tegevjuht ­Carrie Lam teada, et Hongkongis ei ­kehti võimude lahusus, mis annab taas märku kunagise Briti valduse Mandri-Hiinast sõltumatute institutsioonide jätkuvast allakäigust.

Samal ajal teatas ta veel, et Mandri-Hiinast saabunud 60-liikmelise meedikute meeskonna toel käivitatakse Covid-19 üleüldine kogukondlik testimisprogramm. Programm pälvis kohe ulatuslikku kriitikat nii kohalikelt arstidelt kui ka laiemalt avalikkuselt, kes seadsid kahtluse alla selle tõhususe ja esitasid küsimuse, kas DNA-proove ei saadeta mitte Hiina võimudele, mis lihtsustaks neil korraldada poliitilisi vahistamisi.

Ehkki sisuliselt pole võimalik kontrollida, kas vabatahtlikult testimas käinute DNA-proovid on juba saadetud Mandri-Hiinasse või ­mitte, on olnud juhtumeid, mis annavad märku, et Hongkongi valitsus on asunud oma institutsioone juba aasta kestnud vastas­seisus hongkonglastega oma poliitilistes huvides ära kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles