Viiruslaine viis Hiina roti- ja maokasvatajatelt elatusallika

Beiyi Seow
, AFP ajakirjanik
Copy
Bambusrotte kasvatanud Liu Yanqun vaatab tühje puure, mis ta ehitas kuue aasta eest.
Bambusrotte kasvatanud Liu Yanqun vaatab tühje puure, mis ta ehitas kuue aasta eest. Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Bambusrotte kasvatanud Liu Yanqun oli hakanud just teenima prisket tulu oma Kesk-Hiinas asuvas farmis peetud närilistelt, kui koroonaviirus eelmise aasta lõpus levima hakkas.

Teadlased seostavad arvatavasti nahkhiirtelt pärit viiruse levimist inimestele Hiina metsloomaäriga, mis andis nakkusele võimaluse leida vaheperemees mõnes teises imetajas. Seepärast keelasid Hiina võimud terve hulga piirkondlikele köökidele omastes roogades kasutatavate loomade – nende seas bambusrotid, kobrad ja tsiibetkassid – müümise ja tarbimise.

Keelu mõjul on Hiina maapiirkondadest kadunud kümned tuhanded töökohad, mis tekkisid ajal, kui võimud edendasid aktiivselt suhteliselt odavat metsloomakasvatust kui head võimalust inimeste vaesusest välja aitamiseks.

«Mul oli tunne, nagu ma murduks… uue töö leidmine on minu jaoks keeruline,» ütles Liu, kes oli sunnitud pealt vaatama, kuidas tema tagasihoidlik 800 asukaga rotikasvandus Hunani provintsis kokku varises. «Mul pole kindlat plaani, mida edasi teha.»

38-aastane Liu ehitas kuus tuba oma perekonnale kuuluvast vanast käänuliste mägiteede vahel sügaval sisemaal asuvast majast ümber rotifarmiks kuus aastat tagasi. Mullu hakkas ta lõpuks teenima head kasumit ning nüüd pole valitsuse kompensatsioon äri sulgemise eest mehe kaotusi sugugi tasa teinud, nagu pole see aidanud ka paljusid teisi samasugusesse olukorda sattunud loomakasvatajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles