Nike peakorterist lahkunud eestlane: see oli nagu suur mull

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Kristjan Luha oma Tammneeme villas, mille ehitas tema abikaasa Age. «Ta on väga vinge ehitaja, ehitas nii selle kui ka meie eelmise kodu,» kiidab Kristjan.
Kristjan Luha oma Tammneeme villas, mille ehitas tema abikaasa Age. «Ta on väga vinge ehitaja, ehitas nii selle kui ka meie eelmise kodu,» kiidab Kristjan. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kristjan Luha peaaegu 20 aastat kestnud kadestamisväärne karjäär Nike kõrgemas liigas sai möödunud suvel märkamatult läbi. Luha tuli koos perega kodukamarale tagasi ja teeb nüüd hoopis midagi muud. Ta aitab üles ehitada põllumajanduse idufirmat eAgronom ja saab Eesti keskmist palka.

Kas tulite Nikest ise ära või lõpetas tööandja lepingu?

Oleme abikaasa Agega 17 aastat mööda maailma ringi rännanud. Esimesed seitse Hollandis ja viimased kümme pidevalt töölähetuses. Juhtisin Nike ärisid Venemaal, siis Kreekas, siis jälle Venemaal. Viimased kaks aastat olin peakorteris Portlandis.

Ühel päeval tekkis meil küsimus, kas jäädagi USAsse elama, luua sinna kodu või tulla Euroopasse tagasi. See oli suur otsustamiskoht: kus me tahame päriselt olla. Hing ihkas tagasi Eestisse.

Samal ajal hakkas Nike tegema kontsernis muudatusi, Euroopa üksusi tõmmati veidi koomale. Seega tunduski loomulik tulla koju tagasi ja võtta aeg maha.

Kas teile pakuti ka mõnd teist positsiooni Nike sees?

Ikka, Nike-suuruses ettevõttes (umbes 70 000 töötajat – toim) on alati võimalusi. Paljudes maailma nurkades on tütarfirmad ja esindused. Väljakutseid jagub. Aga ma ei soovinud teha asju, mida olin juba varem teinud. Portlandisse ei tahtnud me samuti jääda. Lõpuks piirad oma valikuid nii palju, et loomulik otsus oligi Eestisse tagasi tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles