Polli aiad annavad rikkaliku saagi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kersti Kahu näitab, et astelpajusaaki koristades võeti maha kolmandik okstest, kui rohkem võtta, siis järgmisel aastal jääks suurema saagita. Need marjad jäävad lindudele.
Kersti Kahu näitab, et astelpajusaaki koristades võeti maha kolmandik okstest, kui rohkem võtta, siis järgmisel aastal jääks suurema saagita. Need marjad jäävad lindudele. Foto: Riina Martinson

Sel vihmasel sügiskuul õnnestus leida haruldane päikseline päev, et minna uudistama, kuidas Polli aiandusuuringute keskuse viljapuud tänavu saaki annavad.

Polli aedades tegid Maa Elule ringkäigu teadurid ja sordiaretajad Kersti Kahu ja Ave Kikas. Esmalt põikasime sisse seitsmel hektaril laiuvasse aeda, kus kasvavad peamiselt Kalju Kase aretatud õunasordid. Kui üle Eesti kimbutas õunapuid tänavu õunakoi, siis siin on saak ilus. Polli kandis tegi kõige rohkem kurja hoopis 20. juulil maha sadanud erakordselt tugev rahe. Ploomisaak läkski suuresti rahe nahka.

Selles õunaaias kasvavad kümned sordid, igast paarkümmend või rohkemgi, näiteks ‘Kristat’ on peaaegu tuhat puud. Kikas seletas, et kui sordiaretaja annab sordi välja, pole ta veel seda suures mahus kasvatanud. „Meie siin jälgime seda sorti nüüd pikemalt.”

Vaadeldakse sordi saagikust ja saagi kvaliteeti erineva ilmaga aastatel, samuti uuritakse, milliseid taimekaitse­preparaate oleks parem kasutada. Aias tehakse ka ringkäike õunakasvatajatele, kes saavad oma silmaga näha kõrvuti kasvamas erinevaid sorte ning nende vilju võrrelda ja maitsta.

Eelistatakse magusat

Aeda astudes püüdis esimesena pilku erkpunaste õunakobarate all lookas puu. See on Kalju Kase aretatud ‘Kikitriinu’. Ainuüksi selle erksavärviliste viljadega kaetud puu ilus välimus tekitab soovi see sort ilmtingimata endagi aedagi saada ja kõige nähtavamale kohale istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles