Üle kivide-kändude roninud kanala omanik püssi põõsasse ei viska (2)

Tiit Efert
Copy
Tanel Tang tunnistab, et algus on läinud üle kivide ja kändude, aga püssi põõsasse ta ei viska.
Tanel Tang tunnistab, et algus on läinud üle kivide ja kändude, aga püssi põõsasse ta ei viska. Foto: Tiit Efert

Noor ambitsioonikas saarlane Tanel Tang avas tänavu Salme asulas endises sigalas Saaremaa suurima mahekanala ja toodab seal oma kanade abiga iga päev üle tuhande muna. Algaja ettevõtja tunnistas, et algus on läinud üle kivide ja kändude ning toodangut realiseerida polegi nii kerge. Aga püssi ta põõsasse ei viska, lihtsalt asjad pole tulnud kätte nii, nagu ta on lootnud.

Saaremaa mõjub kui magnet

Saaremaalt pärit Tanel elas pärast maaülikooli lõpetamist mandril. Ta töötas maaeluministeeriumis ja põllumajandusettevõtetes. Müüs väetisi, ostis kokku vilja ja kuulus põllumeestele IT-teenust pakkunud Eesti idufirma VitalFields meeskonda. Kui elukaaslane tuli Saaremaale, ei olnud ka Tanelil midagi vastu panna. „Saaremaa on justkui magnet. Kui oled siit pärit, tõmme aina tugevneb,” kirjeldas Tanel.

Ta müüs oma mugava Kalamaja korteri maha ja ostis 2018. aasta alguses Koimlas vana talukoha. 1938. aastal ehitatud maja oli õnnetus seisus, majas polnud vett ega WCd. Kui ostu-müügitehing jaanuaris tehtud sai, valitses Eestis krõbe külm. „Õues oli miinus viisteist, toas ilmselt samapalju,” meenutas Tanel. Majas oli suur ahi, aga seda ei saanud kütta, enne kui korstnapühkija oli oma töö ära teinud. Lõpuks said noored maja ühte tuppa sisse kolida. Aga kindel siht oli silme ees, et vanemate kukile minna ei taheta.

Kui üks katsumus sai ületatud, siis järgmiseks tuli leida endale tegevust. Tanel tunnistas, et pärast kümneaastast palgatöö tegemist ta seda jätkata ei taha. „Tekkis kindel soov olla iseenda peremees,” Kuna ta oli nii hariduse kui ametite poolest kogu aeg seotud põllumajandusega, siis suunas ta nüüdki pilgu sinna.

Varem teraviljaga kokku puutununa mõistis Tanel kohe, et selle kasvatamine on ebareaalne, sest vaja on kallist tehnikat ja sadu hektareid maad. Pealegi pole teravilja kasvatamine Eestis kuigi kasumlik, eriti väiketootjale. Ta soovis ka, et aasta läbi oleks tegevust, aga poleks pidevalt seotud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles