Euroopa keeltepäeval saab Kuressaares tutvuda 17 keelega

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Evi Pärna teos «Erinevad keeled». Pilt on illustreeriv
Evi Pärna teos «Erinevad keeled». Pilt on illustreeriv Foto: Repro

Kuressaare kultuurikeskuses avab täna uksed keeltekohvik, et tähistada 26. septembril toimuvat Euroopa keeltepäeva ning innustada inimesi võõrkeeli õppima.

Keelehuvilised saavad tutvuda tasuta lühitundides 17 keelega, Euroopa keelte kõrval ka näiteks hiina ja türgi keelega. Lisaks saavad kohviku külastajad tutvuda mitmekeelse raamatunäitusega «Alice Imedemaal». Raamatuid saavad uudistada ka samanimelise balletietenduse külastajad 26. septembril ning 4. ja 6. oktoobril Estonia teatris. Raamatunäitusega soovime pöörata tähelepanu tõlkimise tähtsusele kultuuride vahendamisel ning keelte hoidmisel ja väärtustamisel.

Lasteraamatule «Alice Imedemaal» on tänavu pühendatud ka keeltepäeva traditsiooniline raadiomäng. 25. septembri hommikul kella 7-st kuni 26. septembri õhtul kella 19-ni on kõigil võimalus kuulata Vikerraadio kodulehel Tallinna Euroopa Kooli õpilaste ja õpetajate esituses lõiku raamatust ning arvata ära, millises keeles see kõlab. Peaauhinnaks on Euroopa Komisjoni Eesti esindus välja pannud tahvelarvuti, lisaks loositakse välja kaks piletit samanimelisele balletietendusele Estonia teatris ning hulgaliselt väiksemaid auhindu. Kuni 26. septembrini saab mängida ka keeleteemalist digimängu, mille peaauhind on samuti tahvelarvuti ning klasside arvestuses matk Eestimaa looduses. Auhinnasaajad selgitatakse välja ja avaldatakse Euroopa Komisjoni Eesti esinduse kodulehel ja Facebookis nädala jooksul.

Euroopa keeltepäeval, 26. septembril korraldatakse üle Euroopa sadu üritusi, muuhulgas on kavas seminarid, viktoriinid, keeltekohvikud, raadiomängud, luuletuste lugemine ja jutuvestmine. Rohkem teavet ürituste kohta üle maailma leiab keeltepäeva kodulehelt.

Euroopa Komisjon korraldab 28. septembril veebiseminari, kus arutletakse keelte õppimise ja õpetamise üle ning räägitakse sellest, kuidas Euroopa keelelist mitmekesisust koolides paremini ära kasutada.

Esimese Euroopa keeltepäeva korraldasid Euroopa Komisjon ja Euroopa Nõukogu 2001. aastal Euroopa keelteaasta raames. Sellest ajast saadik tähistatakse seda päeva selleks, et suurendada teadlikkust Euroopa kultuurilisest ja keelelisest mitmekesisusest ning tiivustada inimesi elukestvale keeleõppele. Euroopa Liidus on küll 24 ametlikku keelt, kuid Euroopa on keelte poolest palju rikkam – siin kõneldakse rohkem kui 200 Euroopa päritolu keele, lisaks veel mujal maailmast kaasa toodud keeled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles