Hillar Petersen: kas investeerida betooni või lastesse? (2)

Hillar Petersen
Copy
Hillar Petersen (keskel) oma viielapselise perega.
Hillar Petersen (keskel) oma viielapselise perega. Foto: Maris Treufeldt

Eesti rikkus saab tulla vaid inimestest. Riik peab laste sündivust soodustama, kirjutab MTÜ Lasterikkad Isad asutajaliige Hillar Petersen.

Sügis 2020. Koalitsioon lepib kokku riigieelarvet. Näitajad on ilmsed: SKT langeb, eelarve väheneb. Õnneks on laenude intressimäärad negatiivsed. Otsustatakse võtta kümme miljardit laenu ning paigutada see betooni ja rauda. Mõeldud-tehtud: majandus elavdatud, eelarvest raha saajad rahul ja võime jälle paar aastat üsna muretult edasi purjetada.

Sügis 2050. Koalitsioon lepib kokku riigieelarvet. Tõdetakse, et Eesti eelarve tuleb lasta juba mitmendat aastat defitsiiti ning hoolimata kõrgetest intressimääradest võlakoormust suurendada põhjusel, et maksumaksjate arv järjest kahaneb ja SKT kasv tiksub nulli lähedal. Pensioniiga tõstetakse veelgi rohkem kui algselt kavas, 72 aastani. Rahvas rügab, saame pensionid kuidagi makstud.

Kas eelnev stsenaarium on paratamatu? Jah, kuni näeme riigi poolt tehtavate investeeringute all ainult infrastruktuuri ja hooneid. Ei, kui mõtestame lähiajal ümber, mis on tõelised pikaajalise efektiga investeeringud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles