FOTO ⟩ Koolilapsed raudteel: Tartus viidi tund läbi keelatud kohas (11)

Brita-Maria Alas
Copy
Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Täna õhtupoolikul levis sotsiaalmeedias foto raudteel istuvatest ja joonistavatest Tartu Variku kooli õpilastest. Pildistaja sõnul oli õpetaja soovitanud möödujal mitte üle reageerida. Olukorda taunisid nii ametid kui ka kool ise. 

Facebooki «Liiklusinfo Tartus ja Tartumaal» grupist kulutulena levima hakanud pilt sai palju tagasisidet erinevatelt ametitelt kui ka murelikelt kodanikelt. Kommentaariumis leidus neid, kelle silmis piisas turvalisuseks õpetaja kohalolekust, ent ka neid, kes meenutasid seadusega sätestatud raudteel viibimise keeldu. 

«Politseile teatati täna kell 13.24, et Tartus Maasika tänava juures peab üks õpetaja lastega tundi ning lapsed istuvad raudteel. Patrulli saabudes istusid kolm 12-aastast last raudteel ja joonistasid,» kirjeldas Tartu politseijaoksonna välijuht Maido Kolk. «Politseinikud vestlesid õpetajaga raudteeohutuse teemal ja selgitasid, raudtee ei ole kindlasti koht, kus koolitundi läbi viia. Raudteel istumine on äärmiselt ohtlik ning õpetaja poolt sellise käitumise lubamine ja julgustamine annab lastele väga halva eeskuju liiklusohutusest,» lisas ta.

Tartu Variku kooli direktori Peeter Kikase sõnul on selline käitumine lubamatu ja vestlused õpetajaga jätkuvad esmaspäeval. «Loomulikult on see täiesti vastuvõetamatu tegu. Ma ei ole koolijuhina tulnud mitte kunagi selle peale, et ma peaksin õpetajatele rääkima, et ei tohi minna lastega raudteele,» ütles direktor Postimehele.

Eesti raudtee kommunikatsioonijuht Monika Lilles kommenteeris, et koostöös Operation Lifesave Estoniaga võeti asjaosalistega ka ühendust. «See on väga vale käitumine. Kohe kindlasti ei ole raudtee ületamise koht mõeldud ajaveetmiseks või veel vähem õpilaste tunni läbiviimiseks,» ütles Lilles. «See on kohe kindlasti meie poolt väga taunitud käitumine.»

Elroni hinnangul on tegemist viimaste aastate ühe tõsisema tahtliku reeglite rikkumisega ja õnneliku juhusega. Ohutusjuht Natali Aosaar nentis, et sel korral oli õnneks Tartus tegemist küll õnneliku juhusega, et inimeste raudteel viibimise ajal ronge seal sõitma ei juhtunud, sest rongi pidurdusteekond on kümneid kordi pikem kui sõiduautol. «Rongi rattad küll vanade rongide kohaselt enam ei ragise, kuid on rong siiski liikluses nähtav ja kuuldav. Rongid lasevad alati vilet nii jaamast väljudes kui ka enne ülekäigukohale sõitmist - muutunud on inimeste tähelepanu ja käitumine, justkui ei tajuta liikluses olemist ja eiratakse elementaarseid liiklusreegleid,» kommenteeris ohutusjuht.

«Esimesel poolaastal on raudteel ja raudtee vahetus läheduses toimunud neli õnnetusjuhtumit, millest traagiliselt on lõppenud kolm. Napilt on aga pääsenud 13 inimest,» lisas ta.

Raudteeohutusega tegeleva Operation Lifesaver Estonia juhatuse esimees Tamo Vahemetsa sõnul avanes talle üks valusamaid pilte. «Nii valusaid pilte ma pole näinud. Ma tean, et mujal maailmas tehakse kampaaniaid, et kui sa tahad elu kaotada, siis kas sa teeksid niimoodi või et nii rumal sa ei ole. Aga meil on päriselus nii,» kommenteeris Vahemets. Ta nentis ka asjaolu, et pildil on raudteel näha lapsi, õpetaja ise seisab aga eemal. «Viimase 10 aasta jooksul ei ole ma kohanud sellist õpetajat, kes paneks tahtlikult lapse raudteele. Kõik teavad, et see on keelatud ja ohtlik tegevus ning halb eeskuju,» rääkis ta ja lisas, et selline situatsioon jätab lastele tõenäoliselt väga vale mulje õigest käitumisest. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles