Mait Klaassen: teadlaste ründamine on kohatu (3)

Mait Klaassen
, Eesti Maaülikooli rektor
Copy
Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen Tallinna Tehnikaülikooli uue rektori inauguratsioonitseremoonial 31. augustil 2020.
Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen Tallinna Tehnikaülikooli uue rektori inauguratsioonitseremoonial 31. augustil 2020. Foto: Tairo Lutter

Vastuseks Krister Kivi artiklile «Kes elab paksu metsa sees? Seal elab metsaärimees!» (PM, 18. september 2020) kirjutab Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen.

Tuleb tõdeda, et Eesti teaduse käsi ei käi praegu kõige paremini. Kuidas aga hoida meie parimad ajud teaduse juures, et nad teeniksid ühiskonda?

Selleks on vaja tingimusi. Vajalikku uurimisainest, toetavaid kogenud kolleege ja ka pisut raha. Pole kahtlustki, et meie noortel teadlastel jätkub kirge uurida ühiskonnale hädavajalikke teemasid ka hoolimata sellest, et poliitikute lubadused parandada teaduse rahastamist on lubadusteks jäänudki. Kuid selline seis ei saa jätkuda lõputult. Teadus on väga rahvusvaheline ning võimekamaid hakkab paratamatult suunama soov jõuda paremale järjele.

Rahastamisprobleeme kõrvale jättes teevad mulle viimasel ajal muret hoopis ühiskondlikud suundumused. Kui internetitarkust tõstetakse kõrgemaks teadlase öeldust, on see taandarengu märk. Veel hullem. Teatud surverühmad on asunud ründama teadlasi selle eest, mida nad teevad. Olgu ajendiks siis pesuvalgendi joomine, vaktsineerimine või viimasel ajal metsandus.

Veel mõnikümmend aastat ­tagasi sattusid kriitika alla ikka need inimesed, kes midagi ei teinud. Nüüd aga millegipärast need, kes teevad, töötavad ja otsivad lahendusi. Päevavaras ei jää enam kellelegi hambusse. Vanasõna ütleb, et targem annab järele. Kas me ikka tahame seda, et teadlane annaks järele libateadusele ja ignorantsusele?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles