Prantsusmaa on tegutsenud protestijate süüdistamisel meelevaldselt

BNS
Copy
Prantsusmaal kasutas politsei meeleavaldajate vastu pisargaasi.
Prantsusmaal kasutas politsei meeleavaldajate vastu pisargaasi. Foto: MICHEL EULER/AP

Prantsusmaa võimud on tegutsenud tuhandete protestijate kinnipidamisel ja süüdistamisel meeleavaldselt, selgus teisipäeval inimõigusorganisatsiooni Amnesty International raportist.

Amnesty on uurisid võimude tegutsemist Prantsusmaal 2018. aastast alates. Koroonaviiruse pandeemia on olukorra vaid hullemaks muutnud.

Amnesty leiab raportis, et rahumeelsete meeleavalduste vastu kasutatakse Prantsusmaal relvana seadusi ja võimude taolised tavad ohustavad inimeste sõna- ja kogunemisvabadust.

Raportis tuuakse näiteks, et 2020. aasta kevadel keelati Prantsusmaal kõik meelavaldused koroonaviiruse pandeemiaga seoses, milline keeld oli ebaproportsionaalne ja tõi kaasa sadu ebaõiglasi trahve, kuid probleemid algasid juba enne seda.

Viimastel aastatel on näiteks ebamääraseid ja halvasti koostatud seadusi kasutades arreteeritud ja süüdi mõistetud sadu meeleavaldajaid, ajakirjanikke, vabatahtlikke ja inimõiguslasi.

Meeleavalduste mahasurumiseks kasutatakse meeleavaldseid süüdistusi nagu «ametivõimude halvustamine», «vägivaldsete kavatsustega rühmas osalemine» või «meeleavalduse korraldamine teatamiskohustust täitmata».

Lisaks kogunemisvabadust piiravatele seadustele on võimud püüdnud meeleavaldusi maha suruda ka alusetult jõudu kasutades.

Prantsusmaal algasid 2018. aasta lõpus üleriigilised meeleavaldused ebavõrdsuse vastu, mida sümboliseerisid kollased vestid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles