Eesti passide tühistamine peatati

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidu Mesilane
Koidu Mesilane Foto: Peeter Langovits

Politsei- ja piirivalveamet peatas riigi eksituse tõttu välja antud passide tühistamise, kuni riigikogu menetleb kodakondsuseseaduse muudatust.

«Me oleme otsustanud, et kuni poliitikud sellele asjale (riigi eksituse tõttu väljastatud passide kohta – toim) pole selgesõnalist otsust öelnud, me peatame oma tegevuse passide tühistamise osas,» ütles politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsiooniosakonna kodakondsustalituse juhataja Koidu Mesilane.

See tähendab, et nende eksikombel väljaantud passide suhtes, mille tühistamise menetlus juba käib, menetlustähtaega pikendatakse. Samas jätkab amet passide järelkontrolli, kuid juhul, kui passe kontrollides leitakse, et see on alusetult väljaantud, siis selle kohta esialgu menetlust ei algatata. «Me järelkontrolli teeme edasi, sest me ei tea, kuhu riigikogu välja jõuab,» sõnas Mesilane.

Kuna vahepeal võib osa nn heauskselt Eesti passi saanute dokumendi kehtivuse tähtaeg läbi saada, siis on ametil kavas iga juhtumit eraldi hinnata ning vajadusel antakse inimesele välja aastase kehtivusega pass. «Kui inimesel on vaja välismaale sõita, aga dokument aegub, me anname talle lühemaks ajaks dokumendi, et me ei paneks tema elu seisma,» kinnitas Mesilane.

Aastase passi saamise võimalus on Mesilase sõnul ka sellel 15-aastasel neiul, kelle passi tühistamisest nö passiskandaal alguse sai, ja kelle isa lapse passi tühistamise kohta vaide esitas. «Kui neil on soovi, siis selle passi ta saab,» kinnitas Mesilane.

Neid 33 inimest, kes mullu Eesti passist ilma jäid, kuna olid selle saanud ametnike eksituse tõttu, aga amet enam aidata ei saa, sest nende dokumentide tühistamise menetlus on lõppenud ning teade dokumendi kehtetuks tunnistamisest on edastatud rahvusvahelisse andmebaasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles