Libasaavutustega kelkinud petis kerkis Rootsi kaitseväe ladvikusse (3)

Postimees
Copy
Rootsi kaitseväe peastaabis tsiviilametnikuna töötanud petturi ülesanne oli analüüsida Rootsi armee tugevusi ja nõrkusi. 
Rootsi kaitseväe peastaabis tsiviilametnikuna töötanud petturi ülesanne oli analüüsida Rootsi armee tugevusi ja nõrkusi. Foto: Bezhav Mahmoud/Rootsi kaitsevägi/TT News Agency/Reuters/Scanpix

Salaoperatsioonid Iirimaal. Ellujäämine Iraagis alla tulistatud helikopteris Lahesõja ajal. Näiliselt uhke sõjalise taustaga Briti sõjaveteran palgati mitme aasta eest Rootsi kaitseväe peastaapi tsiviilametnikuna tööle ning juhipositsiooni hoidnud mehe ülesanne oli analüüsida Rootsi armee tugevusi ja nõrkusi ning nõustada sõjaväe tippjuhte. Nüüd on selgunud, et tema varasem karjäär oli väljamõeldis.

Kahtlused tema mineviku suhtes kerkisid mullu sügisel ning pärast valed paljastanud sisejuurdlust sõlmis mees tänavu märtsis kaitseväega kokkuleppe, millega ta vabastati viivitamatult töökohustustest. Kaitsevägi maksis talle kuue kuu töötasu.

Alles augustis teavitas Rootsi kaitsevägi asjast ka valitsust. Selleks ajaks oli tänaseks juhtumi paljastanud ajaleht Dagens Nyheter hakanud mehe ja tema tegevuse kohta pärima.

Skandaali keskmes olev mees kolis Rootsi 2000. aastate hakul ning sai tööle Totaalkaitse Uurimisinstituuti (FOI). Tollal esitatud elulookirjelduse ning FOI pädevushinnangu järgi oli ta varem täitnud eelkõige lennunduselektroonika ja juhtimissüsteemidega seotud inseneriülesandeid ning töötanud seejärel analüütikuna.

Mitte kusagil polnud toona mainitud pikka karjääri mereväeohvitserina ja lahingukogemust piloodina, kirjutas Dagens Nyheter.

Kuid läinud kümnendil kaitsejõudude peastaapi ametisse saades esitas mees juba elulookirjelduse, kus tema karjäär oli muutunud palju silmapaistvamaks. Ta väitis siis, et on inseneri ja analüütikuna töötamisele lisaks olnud juba 20-aastaselt hävitaja piloot, seejärel õppinud ümber kopteripiloodiks ning teeninud Briti mereväes 1980. ja 1990. aastatel ja saanud kaptenleitnandi auastme.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles