Mida hakata peale roheliste tomatitega?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui öine temperatuur langeb kasvuhoones alla 10 kraadi, tasub rohelised tomatid ära korjata ja kuiva kohta järelvalmima viia.
Kui öine temperatuur langeb kasvuhoones alla 10 kraadi, tasub rohelised tomatid ära korjata ja kuiva kohta järelvalmima viia. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ehkki tomatitaimedel on veel hulk poolpunaseid ja rohelisi vilju küljes, lõpetavad sügisilmad tänavuse kasvuhoonehooaja. Kel see töö veel tegemata, on viimane aeg valmimata viljad ära korjata ja järelvalmima panna või hoopis hoidiseks keeta. Maa Elu uuriski, kuidas rohelisi tomateid säilitada ja mida suupärast neist valmistada.

Pärnumaal tegutseva Kutsiku talu tomatimaja perenaine Kaire Tursk korjas oma suure kasvuhoone tühjaks juba septembri esimeses pooles. Millal on õige aeg tomatid koristada, sõltub kasvuhoonest. Kellel on korralikult sooja pidav kasvumaja ja taimed hea tervise juures, võivad viljad küljes olla pikalt.

Kaire kogemus ütleb, et kui õhtune temperatuur langeb alla kümne kraadi, hakkab tomatite kvaliteet langema. „Mina olen märganud, et kui viljad enne jahedat ära korjata, siis järelvalmiva tomati konsistents on parem.”

Kaire korjab ära kõik normaalsuuruseks paisunud viljad, tänavu kogunes neid kümme kastitäit. „Lasen enamikul neist punaseks minna ja siis teen mahlaks,” ütles ta. „Rohelistest viljadest saab teha imehead tšatnit. Ega ainult punane tomat kõlba purki panna, rohelisest saab ka häid asju.”

Toores roheline tomat ei kõlba süüa, aga kui seda kuumutada, kaovad sellest ohtlikud ained.

Hoia kuivas

Kaire hoiab järelvalmima pandud tomateid plastkastides, milles augud sees, ja katab need kangaga. Tomatid peavad kindlasti saama õhku, seega ei tohi neid panna kinnisesse kasti. Väga tähtis on ka sagedasti sorteerida. Kastid sorteerib ta korra nädalas läbi ja nopib punaseks või hoopis mädanema läinud tomatid välja. Kastid seisavad jahedas ja pimedas ruumis. Õuetomatid korjas ta ära septembri alguseks ja kolme nädala jooksul jõudis enamik rohelisi vilju punaseks minna. Maitse pole järelvalmivatel viljadel küll täpselt sama mõnus kui suvel otse taime küljest nopitutel, aga salatiks sobivad hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles