Andmekaitse inspektsioon: kõige korrektsem dokumendiregister on Põlva vallal

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Dokumendiregister. Pilt on illustratiivne.
Dokumendiregister. Pilt on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Eile, 29. septembril avalikustas andmekaitse inspektsioon kohalike omavalitsuste veebilehtede ja dokumendiregistrite seire tulemused. Parimaks hinnati Põlva vallavalitsust, kes teenis maksimumpunktid.

Parim tulemus 79 kohaliku omavalitsuse veebilehe ja dokumendiregistri kontrollimise järel kuulub aastal 2020 Põlva Vallavalitsusele, kes kogus 10-st võimalikust punktist maksimumi. Teist kuni neljandat kohta jagasid Põltsamaa, Mustvee ja Jõhvi Vallavalitsused, nende punktide kogusumma oli 9,75.

«Hea meel, et ükski omavalitsus ei saanud seires võimalikust maksimum 10 punktist vähem kui 5 punkti, mis tähendab, et keegi ei langenud n-ö punasesse tsooni,» märkis andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis.

 «Kontrollisime, kas või kui lihtsalt on omavalitsuste veebilehtedel leitav avalikustamise kohustuslikku nimekirja kuuluv teave ning kas ja kui hästi kaitstakse juurdepääsupiiranguga teavet,» kõneles seire läbiviinud jurist Elve Adamson, kelle sõnul on omavalitsuste veebilehed iga seirega paistnud küll üha paremas valguses, aga mõnes asjas eksitakse ikkagi. Enim segadust oli tänavu olipersonalikäskkirjadega, mille osas tehhti märkus suisa 67 omavalitsusele.

Inspektsioon kontrollis väljapool seiret veel pisteliselt detailplaneeringute avalikustamist, dokumendiregistris metaandmete korrektsust ja teavet veebilehtedele ligipääsetavuse kohta kas eriolukordades või kui veebikülastaja ei saa infot tarbida tavapärases tähenduses.

Kohalike omavalitsuste veebilehtede seire eesmärgiks on parandada riigi läbipaistvust ja tõhustada isikuandmete kaitset. Seire viidi läbi käesoleva aasta augusti ja septembrikuu jooksul.

Täpsemad tulemused omavalitsuste lõikes leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles